Matthijs de Ligt heeft maandagmiddag vanaf de Juventus-bank toegekeken hoe Cristiano Ronaldo het nieuwe kalenderjaar opende met een weergaloos optreden. Het Nederlands getinte Atalanta Bergamo liet tegelijkertijd niets heel van Parma.

Juventus
4 - 0
Cagliari
Cagliari

Er stonden maandagmiddag in totaal vier Serie A-duels gepland, aangezien 6 januari in Italië een nationale feestdag (en dus een vrije dag) is, maar Juve maakte er tegen het dit seizoen verrassend goed presterende Cagliari aanvankelijk bepaald geen feestwedstrijd van. Zeker voor rust speelde de grootmacht bijzonder matig. Merih Demiral was in de eerste helft nog wel dreigend, maar de centrumverdediger (die wederom mocht spelen in plaats van De Ligt, die voor de vijfde wedstrijd op rij op de bank moest beginnen) raakte de lat met zijn kopbal.

Waar Cagliari voor rust dus amper iets weggaf, ging het na de pauze helemaal mis. Na een verdedigende blunder mocht Ronaldo alleen door richting keeper Robin Olsen. De Portugees bleef koel, omspeelde de Zweed en schoot de 1-0 binnen. Na driekwart wedstrijd verdubbelde hij de voorsprong, en dat was wederom een cadeau van de bezoekers. Marko Rog vloerde Paulo Dybala in de zestien, al ging de Argentijn wel heel eenvoudig naar de grond, en Ronaldo benutte de strafschop.

Daarmee was het verzet bij Cagliari helemaal gebroken. De 3-0 viel dankzij een van richting veranderd schot van invaller Gonzalo Higuaín, maar het slotwoord was weer voor Ronaldo. Hij completeerde zijn hattrick door in de korte hoek raak te schieten, waarmee 2020voor hemzelf én De Oude Dame meer dan uitstekend is begonnen.

Atalanta Bergamo
5 - 0
Parma
Parma

Atalanta Bergamo kende tegelijkertijd geen enkele moeite met Parma. Op aangeven van Marten de Roon schoot aanvoerder Alejandro Papu Gómez de bal na tien minuten al schitterend in de bovenhoek. Halverwege stond het vervolgens al 3-0 dankzij eveneens fraaie doelpunten van Remo Freuler en Robin Gosens. De Nederlandse-Duitser (voorheen actief voor FC Dordrecht, Heracles Almelo en de jeugd van Vitesse) was na rust de aangever bij de 4-0 van Josip Ilicic, die in de 71ste minuut ook de eindstand bepaalde op 5-0.

Bologna
Bologna
1 - 1
Fiorentina
Fiorentina

Eerder op de middag speelden Bologna en Fiorentina al gelijk. De bezoekers kwamen na een klein halfuur op voorsprong dankzij een schitterende volley van Marco Benassi, maar de gelijkmaker was zo mogelijk nog spectaculairder. Niet alleen het moment van de treffer (de 94ste minuut), maar zeker ook de manier waaróp de 1-1 viel, was bijzonder. Ricardo Orsolini ramde een vrije trap vanuit een zeer moeilijke hoek kiezelhard binnen, waarmee hij de werkgever van Stefano Denswil (basis), Jerdy Schouten (bank) en Mitchell Dijks (geblesseerd) in extremis een punt bezorgde.