Cristiano Ronaldo jaagt op topproductie van legende Pelé

Cristiano Ronaldo is bezig aan het beste jaar uit zijn loopbaan. De Portugese sterspeler kan vrijdag in de WK-clash met Zweden een persoonlijk record verbeteren.

Cristiano Ronaldo jaagt op topproductie van legende Pelé

Ronaldo was in 2013 al goed voor 62 doelpunten in 53 wedstrijden voor club en land. Namens Real Madrid staat de teller in dit kalenderjaar op 56 treffers in 46 officiële duels en als Portugees international voegde hij daar nog eens zes goals in zeven duels aan toe.

Met die totaalproductie is hij zijn persoonlijk record van het gehele vorige jaar tot op één treffer genaderd. In 2012 kwam de aanvaller in 71 officiële optredens voor club en nationale ploeg tot 63 goals.

Op jacht naar Pelé
De kans is groot dat Cristiano Ronaldo dit kalenderjaar - in navolging van Barcelona-aanvaller Lionel Messi in 2012 - de topproductie van Pelé in het kalenderjaar 1958 evenaart. De voormalige Braziliaanse wereldster kwam destijds namens Santos en Brazilië tot 75 doelpunten in 53 officiële duels.

Het is de vraag of de Portugees ook het indrukwekkende totaal van Der Bomber Gerd Müller uit 1972 kan bereiken. De ex-topspits maakte in dat jaar 85 doelpunten voor club (Bayern München) en land (West-Duitsland), waarmee hij toen een wereldrecord vestigde.

Messi
Dat record werd vorig jaar uit de boeken geschoten door Messi, die in 2012 uiteindelijk finishte op het waanzinnige aantal van 91 goals voor Barcelona en Argentinië. Cristiano Ronaldo heeft dit kalenderjaar nog maximaal tien wedstrijden de kans zijn productie verder op te voeren en de totalen van Pelé en Müller te bedreigen.

Als Cristiano Ronaldo zijn doelpuntenmoyenne van dit jaar (1,17 goals per duel) in die resterende wedstrijden kan handhaven zal hij op 74 treffers uitkomen. Maar gezien zijn huidige vorm van twaalf treffers in zijn laatste negen optredens zou dat aantal ook zomaar hoger kunnen uitvallen.

Bekijk hier al onze video's