De crisis bij PSV houdt aan. De formatie van trainer Mark van Bommel verloor donderdag met ruime cijfers bij LASK Linz. Daardoor ziet de situatie in Groep D van de Europa League er een stuk minder rooskleurig uit voor de Eindhovenaren.

LASK Linz
4 - 1
PSV
PSV

PSV werkte na vier wedstrijden zonder zege in een lichte crisisstemming toe naar het Europa League-duels met LASK. Zoals Mark van Bommel vooraf al zei: 'Als je bij PSV vier wedstrijden niet wint, dan sta je onder druk.' In Oostenrijk kregen de Eindhovenaren een kans om vertrouwen op te doen tegen een tegenstander die het twee weken eerder nog op 0-0 hield in het Philips Stadion. Desondanks zou PSV met een zege een grote stap zetten richting overwintering, maar het liep anders.

De start van PSV in Linz was nog uitstekend, want al na vier minuten ging de bal op de stip. LASK-speler James Holland, in het verleden nog actief bij AZ en Sparta Rotterdam, raakte de bal op de rand van het strafschopgebied met zijn arm uit een voorzet van Denzel Dumfries. Scheidsrechter Radu Petrescu gaf een strafschop en aangezien er in de Europa League geen VAR is, kon hij niet gecorrigeerd worden. Holland maakte namelijk buiten het strafschopgebied hands, bleek uit de beelden. Daniel Schwaab mocht desondanks aanleggen en schoot raak: 0-1.

Gelijkmaker
Wat volgde was een buitengewoon matige eerste helft waarin LASK meer de bal had, maar niet verder kwam dan enkele pogingen van afstand. PSV creëerde aan de andere kant niets meer en kwam voor de rust nog goed weg. Gernot Trauner stuitte op keeper Jeroen Zoet en Erick Gutiérrez haalde van dichtbij een poging van de lijn. De Oostenrijkse treffer viel in de tweede helft wel. LASK had een goede aanval in huis en toen Reinhold Ranftl de bal voor zijn voeten kreeg, besloot hij uit te halen. Zoet leek de bal te kunnen hebben, maar tastte mis: 1-1.

PSV maakte aanvallend geen beste indruk, maar kreeg vlak na de gelijkmaker wel een kans op 1-2. Een voorzet van Dumfries ging aan alles en iedereen voorbij en zeilde voorlangs. Vervolgens bracht Pablo Rosario aan de andere kant redding door een poging van Marvin Potzmann van de lijn te halen, maar LASK sloeg daarna alsnog toe. Mohamed Ihattaren en Ritsu Doan combineerden zonder succes en raakte de bal kwijt. Dominik Frieser zette een aanval op, Thomas Goiginger stuitte nog op Zoet maar in de rebound bleef Frieser koel en maakte er 2-1 van.

Genadeklap
Van Bommel greep daarna in en bracht Amar Catic voor Doan. De twintigjarige rechtsbuiten moest voor meer aanvallende drang zorgen. Veel andere keuzes in de aanval had de trainer van PSV ook niet, afgezien van stormram Kostas Mitroglou. Bruma creëerde met ruim een kwartier te gaan eigenhandig een kans, maar stuitte op de doelman van LASK. Daarvoor had Marko Raguz aan de andere kant net naast geschoten. De genadeklap van LASK werd daarna alsnog uitgedeeld. Op aangeven van Ranftl kopte João Klauss via de grond in het doel: 3-1. Vervolgens werd er nog wat extra zout in de Eindhovense wond gestrooid: Goiginger mocht van de PSV-defensie doorlopen en voorzetten op Klauss, die opnieuw koppend het doel vond voor 4-1.

Zo staat PSV er een stuk minder goed voor in Groep D. De Eindhovenaren hebben net als LASK zeven punten, maar staan op onderling resultaat op de derde plek. Sporting Portugal is koploper met negen punten en is de volgende tegenstander van PSV, dat daarna nog thuis speelt tegen Rosenborg.