Crisis bij Franse bond bereikt kookpunt: Le Graët neemt ontslag

Reacties

Noël Le Graët heeft de eer aan zichzelf gehouden. Na een reeks schandalen heeft de voorzitter van de Franse voetbalbond (FFF) dinsdag zijn ontslag ingediend. 

Crisis bij Franse bond bereikt kookpunt: Le Graët neemt ontslag
© Pro Shots

Le Graët stond in totaal twaalf jaar aan het roer van de FFF. Door verschillende incidenten liep zijn reputatie de laatste jaren schade op. Na de verloren WK-finale schoot Le Graët de suggestie om Didier Deschamps te vervangen door Zinedine Zidane af. De afgetreden voorzitter zei zelfs de telefoon niet op te nemen als de voormalig vedette van Les Bleus hem zou bellen. Even later verlengde hij hoogstpersoonlijk het contract van Deschamps zonder zijn collega-bestuurders in te lichten. Daarop werd Le Graët op non-actief gesteld.

Dat was het verhaal bij de mannen. Bij de vrouwen liepen de gemoederen nog hoger op. So Foot beschuldigde Le Graët ervan zich schuldig te hebben gemaakt aan seksueel wangedrag richting vrouwelijke collega's. Bovendien zou er binnen de FFF een cultuur heersen waarin zulk gedrag de normaalste zaak van de wereld is. Volgens Reuters heeft een onafhankelijke onderzoekscommissie inmiddels aangetoond dat Le Graët 'dubbelzinnige en duidelijk seksueel getinte tekstberichten' stuurde.

Rel vrouwenelftal
Vast staat dat het rommelt binnen het nationale vrouwenelftal. Kadidiatou Diani en Marie-Antoinette Katoto en aanvoerder Wendie Renard hebben kenbaar gemaakt deze zomer niet naar het WK te gaan. Dat heeft dan weer alles te maken met de aanwezigheid van bondscoach Corinne Diacre. Het buitengewoon uitvoerend comité neemt dinsdag ook de rol van de keuzevrouw nog onder de loep.

Le Graët hoeft zijn zegje daarover niet meer te doen. Nadat de bevindingen van de onderzoekscommissie op tafel kwamen, wist de 81-jarige zakenman genoeg. Uit het rapport kwam naar voren dat de bestuurder op geen enkele wijze nog toekomst had bij de Franse bond.

De vierde termijn van Le Graët zou aflopen in 2024, maar zo ver gaat het dus niet komen. Niet geheel verrassend hebben de overige bestuursleden ingestemd met zijn vertrek. Philippe Diallo deed al dienst als interim-voorzitter en blijft dat tot juni volgend jaar doen. Daarna wordt een definitieve opvolger aangewezen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.