Copa del Rey-finale wordt bijzonder Baskisch voetbalfeest

Reacties

De finale van het Copa del Rey-toernooi wordt een Baskisch onderonsje. Donderdag stelde Athletic de Bilbao ten koste van Granada het finaleticket veilig, nadat Real Sociedad woensdag stuntclub Mirandés had geëlimineerd.

Copa del Rey-finale wordt bijzonder Baskisch voetbalfeest
© Pro Shots
Granada
Granada
2 - 1
Athletic de Bilbao
Athletic de Bilbao

Athletic de Bilbao balanceerde donderdag op een dun koord. Na de 1-0 thuiszege van de heenwedstrijd keek de ploeg van Gaizka Garitano na 76 minuten tegen een 2-0 achterstand aan door treffers van Carlos Fernández en Germán Sánchez. Negen minuten voor tijd zorgde Yuri Berchiche voor de kapitale uitgoal met een diagonaal schot.

De eindstrijd op 18 april in het Estadio de La Cartuja in Sevilla wordt zo een Baskisch voetbalfeest. Van echte rivaliteit tussen de streekgenoten is van oudsher geen sprake omdat beide supportersgroepen zich decennia terug vonden in hun afkeer van het Franco-regime. Niet lang na de dood van de dictator in 1975 hielden de aanvoerders van beide teams vlak voor een duel de Ikurrina omhoog, de Baskische vlag. Dat was destijds officieel nog verboden.

Begin jaren tachtig leefde het Spaanse voetbal onder het juk van de Baskische grootmachten. Zowel in 1981 als in 1982 veroverde Real Sociedad de landstitel, waarna Athletic de Bilbao het stokje overnam en in 1983 en 1984 de concurrentie aftroefde. Beide clubs hechten enorm veel waarde aan hun Baskische roots, waarbij Athletic de Bilbao nog steeds vasthoudt aan het beleid om alleen spelers van Baskische afkomst op te stellen. Real Sociedad heeft deze koers sinds de komst van John Aldridge in 1989 verlaten.

In de recente decennia kenden beide clubs nog wel oplevingen, maar voor de kans op zilverwerk zijn de teams toch vooral aangewezen op het Copa del Rey-toernooi. Met dit seizoen als treffend voorbeeld.

De goal die Athletic de Bilbao naar de finale katapulteerde:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.