Colombia deelt Polen nekslag uit en wacht spannende ontknoping

Colombia heeft zondagavond Polen opnieuw in diepe rouw gedompeld. Na een gespannen eerste helft denderde de ploeg van uitblinkers James Rodríguez en Radamel Falcao over de lamgeslagen tegenstander heen: 0-3. Polen is nu uitgeschakeld.

Polen startte dit WK slecht tegen Senegal. Grote ster Robert Lewandowski werd in dat duel amper gevonden. Tegen Colombia leidde de lange aanvaller, die nog altijd op zoek is naar zijn eerste doelpunt op een WK, eveneens een anoniem bestaan. Aan de andere kant van het veld zorgde Falcao voor meer gevaar. De spits van AS Monaco bewoog veel en kwam in de eerste helft tot een aantal kansen.

Lewandowski beleefde opnieuw een ongelukkige avond

Bij de Zuid-Amerikanen was meer gif te zien dan bij de tegenstander. Met Rodríguez als het creatieve brein op het middenveld was het wachten op de 0-1. Die viel vlak voor rust na een ingestudeerde standaardsituatie. Een korte corner van Rodríguez belande na een no look-pass weer in zijn voeten. Hij schepte de bal perfect voor, op het voorhoofd van Yerry Mina. De verdediger van Barcelona torende boven de keeper uit en knikte raak.

Yerry Mina debuteert op het WK en maakte zondagavond de belangrijke openingstreffer

Ook na de rust was Colombia beter, in een duel waar de spanning van de laatste mogelijkheid om verder te komen duidelijk zichtbaar was. Vooruit geschreeuwd door de voornamelijk geel gekleurde tribune bleef Colombia de bovenliggende partij, maar na een uur kreeg de zwaar bewaakte Lewandowski een goede kans op de gelijkmaker. Vrij voor doelman David Ospina schoot de Poolse spits de bal op het lichaam van zijn opponent. In het shirt van Bayern München is zo’n kans bijna altijd een doelpunt, maar de topscorer van de kwalificatieperiode deelde mee in de malaise van zijn ploeg.

Het was het laatste wapenfeit van de nummer 8 van de FIFA-ranking. Lewandowksi was in zijn laatste zestien interlands goed voor liefst 21 doelpunten, maar belegerd door drie Colombianen bleek zelfs hij tandeloos. De enige verdediger die Lewandowksi niet kort op de huid zat, was PSV-verdediger Santiago Arias. De doorgaans offensief opererende back speelde een anonieme wedstrijd, maar had met 96 procent geslaagde passes wel het hoogste gemiddelde van alle veldspelers.

Colombia had na een energieke eerste helft nog voldoende lucht in de longen voor een paar stevige sprints. Falcao werd halverwege de tweede helft gelanceerd door Juan Quintero en schoot met de buitenkant van zijn rechtervoet de 0-2 binnen. Niet veel later gooide Juan Cuadrado het duel in het slot. De middenvelder van Juventus was tot dat moment nog weinig gelukkig in zijn schoten en voorzetten, maar rondde dit voorbereidende werk van Rodríguez uitstekend af: 0-3.

Als Colombia donderdag wint van Senegal, kwalificeert het zich sowieso voor de volgende ronde en treft het België of Engeland.