Coëfficiëntenmokerslag op de donderdag hoeft absoluut niet dodelijk te zijn

Reacties

Ook na de pijnlijke uitschakeling van Ajax en PSV in de play-offs van de Europa League is het nog geen tijd om in paniek te raken als het gaat om de coëfficiëntenlijst. Wel komt er meer druk te liggen op de overgebleven ijzers in het vuur: AZ en Feyenoord.

Coëfficiëntenmokerslag op de donderdag hoeft absoluut niet dodelijk te zijn
© Pro Shots

PSV nam met een overwinning afscheid van het Europees toneel, maar de 2-0 zege op Sevilla was niet voldoende om de eerste nederlaag in Andalusië weg te poetsen. Wel voegde PSV met deze laatste daad 0,4 punt toe aan het gemiddelde van Nederland op de coëfficiëntenlijst. De resultaten in de play-offs worden wel meegenomen voor het landencoëfficiënt, maar niet voor het coëfficiënt van de individuele clubs.

Ajax had een betere uitgangspositie dan PSV, maar ging onderuit in Berlijn. Door de 3-1 nederlaag tegen 1. FC Union Berlin is Ajax voor het tweede seizoen op rij meteen klaar na het eerste tweeluik van de knock-outfase en is de coëfficiëntenoogst van dit seizoen toch mager gebleken. Slechts 9,0 coëfficiëntenpunten werden gepakt door de Amsterdammers. Ter vergelijking: in het droomseizoen 2018/19 stopte de teller pas bij 32,0 coëfficiëntpunten. De laatste keer dat de club minder punten pakte was in het seizoen 2017/18 (1,0).

Verzachtende omstandigheden
Gekeken naar de resultaten van Portugal, onze grootste concurrent in de strijd om de zesde plek van de coëfficiëntenlijst, valt de schade nog ontzettend mee. Ook Braga werd uitgeschakeld, in de play-offs van de Conference League werd tweemaal een nederlaag geleden tegen Fiorentina en dus voegde die club niets meer toe aan het gemiddelde van Portugal.

Een tegenvaller was de overwinning van Sporting Portugal op FC Midtjylland. De club gaat door de 0-4 winstpartij in Denemarken door naar de achtste finale van de Europa League en pakte daardoor ook een bonuspunt. In totaal voegt Sporting 0,5 punt toe aan de Portugese score, wat betekent dat Portugal zelfs na een Nederlandse bijltjesdag in Europa slechts 0,1 punt is ingelopen.

Het verschil tussen Nederland en Portugal is met 2,584 punt nog riant te noemen, hoewel gezegd moet worden dat Benfica en FC Porto allebei nog een duel spelen in de achtste finale van de Champions League. Benfica lijkt door te stoten in het elitetoernooi via Club Brugge, FC Porto verloor de eerste wedstrijd tegen Internazionale met 0-1. Het zou dus goed kunnen dat straks in maart ook Portugal met twee ploegen overblijft in Europa: Benfica en Sporting.

Met de Franse slag
Het voelt gek om na de uitschakeling van Ajax én PSV naar boven te kijken op de coëfficiëntenlijst, maar nummer vijf Frankrijk beleefde ook een slechte donderdagavond. AS Monaco werd uitgeschakeld na strafschoppen en FC Nantes kon het niet bolwerken tegen Juventus. Frankrijk zag ook Stade Rennais wegvallen na strafschoppen, Shakhtar Donetsk bleek sterker vanaf de stip. Met in het achterhoofd de zware loting van Paris Saint-Germain tegen Bayern München kan het Franse deelnemersveld een zowaar nog hardere klap verwachten.

Voor dit seizoen is de vijfde plek - zeker na de uitschakeling van Ajax en PSV - een te ambitieuze gedachte. Maar in de toekomst kruipt Nederland automatisch dichterbij als historische resultaten wegvallen. Zo is het verschil tussen Frankrijk en Nederland op de coëfficiëntenlijst van volgend seizoen minder dan 1,0 punt.

De coëfficiëntenstrijd tussen Frankrijk, Nederland en Portugal

Land 2022/23 2018-2023
5. Frankrijk 11,416 59,997
6. Nederland 10,900 57,300
7. Portugal 11,000 54,716
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.