Clubs denken na over collectieve verzekering bij overheid

Reacties

In een poging om supporters en sponsoren er vooral toe te bewegen ook komend seizoen een seizoenkaart af te nemen, wordt er in het Nederlands betaald voetbal achter de schermen gewerkt aan een collectieve verzekering. Als de stakeholders ook komend seizoen minder vaak het stadion in kunnen, dan moet de overheid bijspringen.

Clubs denken na over collectieve verzekering bij overheid
© Pro Shots

Het idee komt uit de koker van PEC Zwolle-voorzitter Adriaan Visser. Net als veel andere BVO’s worstelt PEC met het vraagstuk hoe fans en sponsoren voor het seizoen 2021/22 te verleiden wederom een stoeltje af te nemen. Het corona-virus is immers nog onder ons en niemand weet precies wanneer de stadions weer toegankelijk zijn voor publiek.

De verwachting is dat veel sponsoren en supporters, die afgelopen seizoen ontzettend loyaal bleven, nu eerst de kat uit de boom zullen kijken. Clubs hebben die inkomsten echter hard nodig. In een poging deze stakeholders tegemoet te komen zocht Visser naar een soort verzekering. Het uitgangspunt was simpel: supporters en sponsoren moeten voor de wedstrijden die ze uiteindelijk niet kunnen bezoeken, restitutie ontvangen. Daar moet de overheid garant voor staan.

Zodoende wordt voorkomen dat er aan het einde van het seizoen een enorme claim wordt neergelegd bij de clubs, die in veel gevallen al in zwaar weer verkeren.

Het plan wordt momenteel doorgerekend door adviesbureau Hypercube. Directeur Pieter Nieuwenhuis is enthousiast. 'Op deze manier neem je risico bij de supporters en sponsoren weg. Je wilt niet dat zij achteraf slachtoffer worden als ze onverhoopt geen waar krijgen voor hun geld. Daarmee neem je ook direct het debat weg, waarbij het al snel gaat over die voetballers die veel te veel geld verdienen.'

Nu helpt de overheid de clubs via diverse regelingen, waarvan de NOW de bekendste is. Met dit plan moet aan de voorkant een inschatting worden gemaakt van de maximale schade. De hoop is dat fans en sponsoren onder deze voorwaarde de clubs ook in deze onzekere tijden trouw zullen blijven.

Jan de Jong, directeur van de ECV, is inmiddels op de hoogte van het plan. Als Hypercube de doorberekeningen klaar heeft, is het aan de politiek er iets van te vinden. Het plan mag dan bedacht zijn om de supporters en sponsoren schadeloos te stellen, maar uiteindelijk zal Den Haag het betaald voetbal in leven moeten houden. Volgens de initiatiefnemers kloppen BVO's nu vaak achteraf aan bij de politiek en wordt met dit initiatief aan de voorkant duidelijk wat de mogelijke schade is.

'De overheid beschermt de bedrijfstakken die geraakt worden door de pandemie. Als we de economie weer op gang willen krijgen, dan zullen ze toch als een soort katalysator moeten optreden', stelt Nieuwenhuis.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.