Club Brugge is nog geen Ajax: 'Ze hebben nog een lange weg af te leggen'

Reacties

Ajax is na vier groepswedstrijden al verzekerd van overwintering in de Champions League en daarmee hét droombeeld van Club Brugge, dat in eigen land al een tijdje de baas is, maar nog wacht op Europees succes. Analist Marc Degryse betwijfelt of Club het Ajax-voorbeeld kan volgen.

Club Brugge is nog geen Ajax: 'Ze hebben nog een lange weg af te leggen'
© Pro Shots

Club wil zich graag spiegelen aan Ajax, maar voor de Belgische kampioen is overwintering in de Champions League ver weg. Nu is dat voor dit seizoen geen grote verrassing, gezien de enorme tegenstand in Groep A, maar ook in de jaren hiervoor kwam Club niet door de groepsfase heen.

De Belgische kampioen kijkt jaloers naar Ajax, dat in het seizoen 2016/17 de Europa League-finale haalde, twee jaar later op een haar na de Champions League-finale miste en dit seizoen weer bij de zestien ploegen van Europa zit. Waarom lukt het Ajax wel om die volgende stap te zetten en Club niet?

Voormalig Belgisch international Degryse, die in de jaren negentig nog bij PSV speelde, ziet nog wel een groot verschil tussen de kampioen van Nederland en die van België. 'Ajax is het altijd gewend geweest om te winnen', zegt Degryse in de podcast van Het Laatste Nieuws. 'Drie keer op rij de Europacup 1 in de jaren zeventig, in 1995 nog eens, twee jaar geleden hadden ze in de finale moeten staan... En nu hebben ze weer een ploeg die bij de laatste vier kan komen, zo goed spelen ze. Twaalf punten uit vier duels en twee keer gewonnen van Dortmund. Dat kan Club nog niet.'

Waarin is Ajax op het veld verder dan Club? 'De hele ploeg in balbezit. Van de keeper tot de backs tot de spits: iedereen bij Ajax is comfortabel aan de bal, ook al zet de tegenstander druk. Daar heeft Club het bij momenten moeilijk mee', analyseert Degryse. 'Als ze onder druk worden gezet, is er nog te weinig kwaliteit aan de bal. Op dat vlak heeft Club nog een lange weg af te leggen.'

UEFA Champions League

Stand Groepsfase Groep A UEFA Champions League 2021/2022

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Manchester City
6
4
0
2
18-10
+8
12
2
PSG
6
3
2
1
13-8
+5
11
3
RB Leipzig
6
2
1
3
15-14
+1
7
4
Club Brugge
6
1
1
4
6-20
-14
4
* Actueel tot en met 3 jun. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.