Clean sheet-machine Atlético zet unieke prestatie neer in top van Europa

Reacties

Atlético Madrid heeft dit seizoen, ondanks de aanwezigheid van enkele grote namen voorin, moeite met scoren. Toch staat de ploeg van Diego Simeone op de tweede plaats in de Primera División.

Clean sheet-machine Atlético zet unieke prestatie neer in top van Europa

Dit is vooral te danken aan de defensieve zekerheid van Atlético. De hoofdstedelingen kregen ook zondag in de topper tegen Valencia weer geen tegendoelpunt (1-0) en hebben nu in 14 van de 22 competitiewedstrijden in dit seizoen een clean sheet gehouden. Over het gehele voetbaljaar heeft Atlético slechts negen doelpunten moeten incasseren.

De ploeg van Simeone is de enige ploeg in de vijf grootste Europese competities die nog onder de tien tegengoals staat. Barcelona heeft er elf; in Engeland heeft Manchester United de minst gepasseerde defensie (18 tegengoals in 26 wedstrijden), in Italië Napoli (14 in 23), in Duitsland Bayern München (16 in 21) en in Frankrijk Paris Saint-Germain (17 uit 24).

Girona
Opvallend is dat van de negen doelpunten die Atlético tegen kreeg, Girona er drie maakte. De middenmoter pakte daardoor zowel uit (1-1) als thuis (2-2) een punt. De 2-2 uit de eerste speelronde van dit seizoen betekende bovendien de enige keer dat Atlético dit seizoen meer dan een tegengoal kreeg in La Liga.

Jan Oblak: de beste keeper van La Liga?
Jan Oblak: de beste keeper van La Liga?

Stefan Savić en Diego Godín zijn twee belangrijke pionnen in de defensie van Atlético. Tegen Valencia raakten de verdedigers echter geblesseerd en de verwachting is dat zij zeker drie weken zullen ontbreken. Savić kampt met een spierblessure, terwijl Godín bij een botsing met Valencia-doelman Neto een paar tanden kwijt raakte. De vraag is of Atlético het gemis van de mandekkers kan opvangen en het achterin dicht kan houden.

Moeizaam scorend
Tegenover de geweldige cijfers voor de achterhoede, staan de teleurstellende cijfers voor de voorhoede. Atlético scoorde dit seizoen pas 33 keer, terwijl koploper Barcelona al zestig doelpunten heeft gevierd. De Catalanen hebben negen punten meer dan achtervolger Atlético, dat op zijn beurt zelf weer negen punten meer heeft dan nummer drie van de ranglijst Valencia.

Atlético is zo de enige uitdager van Barcelona in de strijd om de landstitel. Simeone durft ondanks zijn defensieve muur echter niet te dromen van een evenaring van het succes uit het seizoen 2013/14: 'We zijn nog heel ver van een titelrace verwijderd', meende de Argentijn na de zege op Valencia. 'We focussen ons op onze groei als team. Aan het kampioenschap wil ik helemaal niet denken.' Op zondag 4 maart speelt Atlético nog uit tegen Barcelona; het duel in het Wanda Metropolitano eindigde eerder dit seizoen in een 1-1 gelijkspel.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.