CL-droom steeds realistischer voor Hateboer en De Roon, Mertens passeert Maradona

Een optreden in de Champions League wordt een steeds realistischer scenario voor Atalanta Bergamo, dat een van de grote winnaars werd van de 35ste speelronde in de Serie A. AS Roma liep averij op en Dries Mertens passeerde Diego Maradona op de lijst van topscorers van Napoli, dat in extremis afrekende met Cagliari.

Lazio
Lazio
1 - 3
Atalanta Bergamo

Atalanta Bergamo zette een grote stap richting een sensationeel Champions League-debuut door Lazio met 1-3 te verslaan. De formatie van trainer Gian Piero Gasperini kwam al in de tweede minuut op achterstand door een treffer van Marco Parolo na voorbereidend werk van Felipe Caicedo. Halverwege de eerste helft was het Duvan Zapata die Atalanta naast Lazio bracht. De aanvaller controleerde een mislukte inzet van Remo Freuler en schoot koeltjes raak. Zapata is nu met 22 Serie A-goals op Filippo Inzaghi na de meest trefzekere Atalanta-speler in één seizoen.

Lazio, dat veel sleutelspelers miste, had het zeer lastig met Atalanta en mocht van geluk spreken dat met 1-1 de rust werd gehaald. Na de hervatting waren de bezoekers genadelozer in de afronding. Via Timothy Castagne werd het in de 57ste minuut 1-2. De Belg trof doel op aangeven van Alejandro Papu Gómez. Een eigen goal van Wallace een kwartier voor tijd vergrootte de misère voor Lazio. Bij Atalanta maakten Hans Hateboer en Marten de Roon de negentig minuten vol.

Op 15 mei krijgt Lazio al de kans op revanche: dan ontmoeten beide clubs elkaar in de finale van de strijd om de Coppa Italia. De topvier in de Serie A gaat rechtstreeks naar de Champions League. Atalanta Bergamo heeft nu als nummer vier drie punten meer dan AS Roma.

Marten de Roon plaatste deze jubeltweet na de zege van Atalanta Bergamo:

Genoa
Genoa
1 - 1
AS Roma
AS Roma

AS Roma slaagde er niet in om Genoa op de knieën te krijgen. Doelman Antonio Mirante van de Romeinen groeide in de blessuretijd uit tot de grote held door een strafschop (die de keeper wel zelf had veroorzaakt) van Antonio Sanabria te keren. Daardoor bleef het 1-1. Bij AS Roma stonden Justin Kluivert - weer fit na een lichte blessure - en Rick Karsdorp op dat moment in de ploeg; beiden als invaller.

Het venijn zat 'm sowieso in de staart. Acht minuten voor tijd had Stephan El Shaarawy de bezoekers op voorsprong gezet met een inzet vanuit een lastige hoek. In de negentigste minuut kwam de thuisploeg via Cristian Romero langszij. De verdediger kopte van dichtbij raak.

Napoli
Napoli
2 - 1
Cagliari
Cagliari

Napoli bevindt zich als nummer twee al maanden in niemandsland. De equipe van Carlo Ancelotti presteert de laatste weken uiterst wisselvallig en had ook zijn handen vol aan middenmoter Cagliari, dat het accent weinig verrassend op de defensie legde. De grootste kansen waren voor Napoli (met name Mertens was niet heel scherp in de afronding), maar het was in de 64ste minuut Cagliari dat op voorsprong kwam. Leonardo Pavoletti vond de verre hoek en pijnigde daarmee zijn oude werkgever.

Vervolgens schakelde Napoli niet één, maar wel twee tandjes bij en het was uiteindelijk Mertens die de thuisploeg aan de 1-1 hielp. De kleine aanvaller deed dat nota bene met een kopbal. Een speciale goal, want met Serie A-treffer nummer 82 is Mertens nu Maradona voorbij op de lijst van spelers met de meeste competitiedoelpunten voor Napoli. Met 102 goals geldt Antonio Vojak als recordhouder.

Diep in de blessuretijd, om precies te zijn in de 98ste minuut, maakte Napoli de winnende treffer. Lorenzo Insigne verzilverde een strafschop die werd toegekend na hands van Luca Cigarini en met inmenging van de VAR. Wegens aanmerkingen op de leiding kreeg Artur Ionita nog een rode kaart.

Parma
Parma
3 - 3
Sampdoria
Sampdoria

In het boeiende gevecht om de topscorerstitel in de Serie A deed Fabio Quagliarella zondag uitstekende zaken. De 36-jarige aanvaller trof twee keer doel tegen Parma, waaronder eenmaal uit een strafschop. Quagliarella's tweede goal (zijn 25ste van het seizoen) betekende de 1-3, maar de promovendus knokte zich knap naar een 3-3 gelijkspel. In de slotfase kregen Omar Colley (Sampdoria) en Juraj Kucka (Parma) nog een rode kaart. Quagliarella leidt de dans in het topscorersklassement, met drie treffers meer dan Zapata.