City onderstreept ook zonder Silva suprematie tegen Tottenham

Reacties

Manchester City heeft zich wederom superieur getoond in een topwedstrijd in de Premier League. Zaterdagavond werd in eigen huis met 4-1 gewonnen van Tottenham Hotspur. Kevin De Bruyne schitterde als vanouds op het middenveld, zelfs zonder zijn maatje David Silva.

City onderstreept ook zonder Silva suprematie tegen Tottenham

City maakte eerder dit seizoen ook al indruk in de topwedstrijden. Zo werd Liverpool met 5-0 opzij gezet en werd er ook gewonnen van Chelsea (0-1), Arsenal (3-1) en Manchester United (1-2). Voorafgaande aan het duel met de ploeg van manager Mauricio Pochettino bedroeg de voorsprong van City op stadsgenoot United liefst elf punten.

Tegen Tottenham moest manager Pep Guardiola het echter stellen zonder vedette David Silva. De Spanjaard werd om persoonlijke redenen buiten de wedstrijdselectie gelaten, zo liet de trainer van City weten voor de wedstrijd. Bij Tottenham was zoals wel vaker sprake van een hoog ex-Eredivisie-gehalte, met Jan Vertonghen, Christian Eriksen en Mousa Dembélé in de basisopstelling. Michel Vorm zat op de bank, terwijl Davinson Sánchez (geschorst) en Toby Alderweireld (geblesseerd) niet bij de selectie zaten.

Ilkay Gündogan, hier in duel met Heung-min Son.
Ilkay Gündogan, hier in duel met Heung-min Son.

In de beginfase ging het nog gelijk op tussen de twee grootmachten in Engeland, maar het was al snel City dat de overhand kreeg. De ongeslagen koploper pakte deze week twee records in de Premier League en ook tegen Spurs ging het vroeg de goede kant op. Na een klein kwartier was het uitgerekend de vervanger van David Silva die scoorde. Ilkay Gündogan werd volledig over het hoofd gezien bij een corner en de Duitser kopte krachtig binnen.

The Citizens bleven beter na de openingsgoal en de thuisfans zagen Gündogan bijna zijn tweede maken met een droge knal vanaf de rand van het strafschopgebied. Doelman Hugo Lloris had echter een antwoord op de verraderlijke inzet. Hoewel Tottenham vooral achter de feiten aanliep, creëerde de formatie uit Londen ook kansen. Harry Kane was tien minuten voor rust nog het dichtst bij de gelijkmaker, maar zijn inzet ging rakelings voorlangs.

Grimmig
In de tweede helft lukte het Tottenham beter om City onder druk te houden. Het balbezit was voor de uitploeg en Kane profiteerde tien minuten na rust bijna van de flow waarin Tottenham zat. De spits vuurde een vlammend schot richting de linkerhoek af, maar Ederson redde knap. Daarvoor had Kane zomaar rood kunnen ontvangen vanwege een spijkerharde tackle op de enkel van Raheem Sterling (zie video onder).

De sfeer op het veld werd grimmiger in het tweede bedrijf, want ook Dele Alli liet zich van zijn slechtste kant zien met een spijkerharde overtreding. De middenvelder stapte over de bal heen en plantte zijn gestrekte been vol op de enkel van De Bruyne. Alli ontsnapte met geel. De Belg hield geen blessure over aan de charge en nam enkele minuten later sportieve wraak. De Bruyne creëerde ruimte voor zichzelf op links en schoot eenmaal in het strafschopgebied snoeihard raak via de hand van Lloris.

Tottenham brak en City ging vrolijk door in het Etihad Stadium. De Bruyne toonde zich weer magistraal en versierde een kwartier voor tijd een strafschop. De Belg ging over het been van landgenoot Jan Vertonghen, maar Gabriel Jesus vergat het cadeautje uit te pakken. De Braziliaan, die na een uur Sergio Agüero afloste, schoot op de paal. De rebound was niet besteed aan Sterling.

De misser veranderde niets aan het spelbeeld in Manchester en de derde treffer viel alsnog. De Bruyne, Gündogan en Leroy Sané speelden de defensie van Tottenham aan flarden, Sterling was bij de tweede paal het eindstation. In de extra tijd maakte Sterling zelfs zijn tweede van de avond, op aangeven van invaller Bernardo Silva. De goal die de onzichtbare Christian Eriksen nog maakte diep in de toegevoegde tijd was er één voor de statistieken: 4-1.

City breidt de recordzegereeks uit naar zestien winstpartijen op rij en behoudt de riante voorsprong op runner-up United. De formatie van José Mourinho heeft momenteel veertien punten minder dan de stadsgenoot, maar United komt in speelronde achttien nog in actie tegen West Bromwich Albion.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.