Circus Calcio draait weer op volle toeren

Reacties

VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit op de 29ste speelronde van de Serie A, die vanwege Pasen volledig op zaterdag wordt afgewerkt.

Circus Calcio draait weer op volle toeren

De Serie A is terug! En voor wie Circus Calcio tijdens de interlandperiode gemist heeft is er goed nieuws, want alle tien wedstrijden uit de 29ste speelronde worden vandaag afgewerkt. Haal de boodschappen maar vast in huis en ga er goed voor zitten. Er is voetbal voor tijdens de lunch, bij de thee, het avondeten én voor het slapengaan. De Serie A wijkt vandaag geen moment van je zijde.

Het begint al om 12.30 uur, met AS Roma - Napoli. Twee grootmachten die snakken naar een zege in de strijd om Champions League-voetbal. Om 15.00 uur gaat Stefan de Vrij met Lazio op bezoek bij Cagliari, de trotse eilandclub die sportief kopje onder dreigt te gaan. Op hetzelfde tijdstip binden de gevallen grootmachten AC Milan en Inter de strijd aan met respectievelijk Palermo en Parma. Fiorentina - Sampdoria (18.30 uur) is een strijd tussen twee ploegen die verrassend kans maken op een plek in de topdrie. Juventus - Empoli is om 21.00 uur de laatste etappe van de calciomarathon.

Gonzalo Higuaín juicht na een doelpunt voor Napoli.
Gonzalo Higuaín juicht na een doelpunt voor Napoli.

Dat de Serie A twee weken heeft stilgelegen, viel aan de nieuwsstroom uit Italië niet te merken. Dat is het mooie aan de Serie A. Als de Eredivisie platligt, is er weinig om over te schrijven. Hetzelfde geldt voor de Premier League, de Bundesliga en de Primera División. Maar in Italië blijft Calcio de sportkranten onverminderd vullen als er niet gevoetbald wordt. Juist dan draaien de journalisten van La Gazzetta dello Sport, Tuttosport en Il Corriere dello Sport overuren. Want als de bal niet rolt zien schimmige bestuurders, rancuneuze voetballers en gierige zaakwaarnemers hun kans schoon de aandacht op te eisen.

Het maakt de Serie A een intrigerende competitie. De sportieve standaard is niet zo hoog als in Duitsland, Engeland of Spanje, maar het drama buiten de lijnen vergoedt veel; misschien wel alles. Het is bijna alsof het zo is bedacht; een handig opzetje van Italiaanse marketingmannen. 'Goh, kunnen we de mensen op het veld niet meer zoveel spektakel bieden? Prima, dan zorgen we toch voor vuurwerk buiten de lijnen?'

Mauro Icardi weet het net ook makkelijk te vinden namens Internazionale.
Mauro Icardi weet het net ook makkelijk te vinden namens Internazionale.

Dat lukt heel aardig. Beroering en consternatie zijn er in Italië namelijk altijd. Waar anders dan in Italië zijn sport en politiek zo diep met elkaar verweven dat supporterschap van een club bepaalt of je links of rechts bent? Waar ter wereld wordt de grootste club van het land jaar in jaar uit, wedstrijd na wedstrijd beticht van omkoping of andersoortig vuil spel? Waar anders dan in Italië gaan de clubeigenaren rollebollend met elkaar over straat? De termen corruptie en verduistering komen in Italiaanse sportkranten even vaak voor als buitenspel en corner.

De Serie A is véél meer dan voetbal. Elk weekend komt de karavaan anderhalf uur tot stilstand. En als de stofwolken van de voetbalwedstrijd zijn neergedaald, begint de hele kolder van voren af aan. De Serie A mag dan niet de beste competitie ter wereld zijn; het is zonder meer de meest fascinerende.

Programma
AS Roma 04-04
12:30
Napoli
Hellas Verona 04-04
15:00
Cesena
Sassuolo 04-04
15:00
Chievo
Cagliari 04-04
15:00
Lazio
Palermo 04-04
15:00
AC Milan
Internazionale 04-04
15:00
Parma
Atalanta Bergamo 04-04
15:00
Torino
Genoa 04-04
15:00
Udinese
Fiorentina 04-04
18:30
Sampdoria
Juventus 04-04
21:00
Empoli
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.