De intrigerende ineenstorting van het Romeinse rijk

Reacties

VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit op de 28ste speelronde in de Serie A. Deze keer aandacht voor de raadselachtige crisis van AS Roma, dat zondag om 20.45 uur op bezoek gaat bij Cesena.

De intrigerende ineenstorting van het Romeinse rijk

Anno 2015 spelen statistieken en data-analyse een steeds grotere rol in de voetballerij. Maar sommige mysteries zijn zo groot, dat zelfs cijfers geen antwoord kunnen geven op het hoe en waarom. Neem AS Roma. De Romeinse voetbalmachine is op onverklaarbare wijze vastgelopen.

In een poging de implosie van Roma tastbaar te maken, eerst wat feitjes. De ploeg van trainer Rudi Garcia (foto) hield vorig seizoen lang gelijke tred met de uiteindelijke kampioen Juventus, maar moest lossen toen De Oude Dame een eindsprint inzette die tot een recordaantal van 102 punten leidde. Roma eindigde met 85 punten; een aantal dat in de meeste seizoenen (mogelijk ook deze jaargang) genoeg zou zijn voor de Scudetto (landstitel).

In de zomer daarop werden tientallen miljoenen geïnvesteerd om het gat met Juventus te dichten. Dat sorteerde effect, want in januari was het verschil tussen beide clubs slechts één puntje. Roma besloot daarop er nog eens een zak met geld tegenaan te gooien om Seydou Doumbia en Victor Ibarbo te strikken. De toekomst leek i Lupi toe te lachen.

We maken een sprong naar donderdag 19 maart, negen uur ’s avonds. De spelers van Roma storten uitgeput ter aarde, na een 0-3 nederlaag tegen Fiorentina. De wanhoop staat getekend op hun gezichten. Vanaf de tribunes klinkt een vernederend fluitconcert en dreigende spreekkoren. 'Jullie gaan pas naar huis, als wij dat dat willen', zingen de Ultra’s. Geboren Romeinen Daniele De Rossi, Francesco Totti en Alessandro Florenzi gaan in gesprek met de harde kern, om ervoor te zorgen dat de fans hun blokkade van de stadionpoorten opheffen.

Wanprestatie
Voor de camera’s probeert Garcia de zoveelste wanprestatie van zijn elftal te verklaren. Maar de Fransman staat net als iedereen voor een raadsel. De spelers die Garcia kortgeleden lieten dromen van de titel, hebben er nu voor gezorgd dat hij voor zijn ontslag moet vrezen. Uitgeschakeld in de Europa League, Coppa Italia en in de competitie is de tweede plaats ernstig in het geding.

Garcia weet niet meer wat hij moet zeggen.

Het heeft geen zin meer om boos te worden op de elf dolende zielen die hij net op het veld had zien spartelen. Alsof een bovenmenselijk fenomeen alle energie en fantasie uit hun lichamen heeft gezogen.

Was het dan toch Pep Guardiola en die 1-7 nederlaag tegen Bayern München van eind vorig jaar? We zullen het nooit weten. De val van Roma gaat de rede te boven.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.