Christian Eriksen is uitgeleerd bij Tottenham Hotspur

Reacties

Tottenham Hotspur sluit het Premier League-seizoen zondagmiddag af met een thuiswedstrijd tegen Leicester. VI's Süleyman Öztürk over de waarde van Christian Eriksen voor de Londenaren.

Christian Eriksen is uitgeleerd bij Tottenham Hotspur

Hij werd in 2011, 2013, 2014, 2015 en 2017 uitgeroepen tot Deens Voetballer van het Jaar. In 2014 en 2017 was hij ook Tottenham Hotspur Player of the Season. Hij is de meest scorende Deen aller tijden in de Premier League. Dit seizoen staat zijn teller in de competitie op tien goals en tien assists. En over een maand begint hij aan zijn derde WK. Zo maar wat feitjes over de een van de beste middenvelders in de Premier League. Toch is Christian Eriksen, 77-voudig Deens international, nog maar 26 jaar en moeten zijn beste jaren nog komen. Het is geen gewaagde uitspraak dat hij klaar is voor iets groters.

Daar kom je vooral achter als je de wedstrijd de wedstrijd laat en specifiek naar hem gaat zitten kijken. Dan zie je dingen die je in verzamelde statistieken niet ziet. Dan heb ik het over de verfijning en de variëteit in het spel van Deen. Het gemak en de rust waarmee hij voetbalt. Maar vooral de verbazingwekkende tweebenigheid die al opviel in het begin van zijn carrière toen hij nog in Amsterdam voetbalde, maar die nu zodanig ontwikkeld is dat je je kunt afvragen of er een andere speler bestaat die zo makkelijk trapt, passt en afrondt met links en rechts als Eriksen? Kevin De Bruyne waarschijnlijk, maar dan heb je het in de Premier League wel gehad.

Eriksen heeft het bijzondere normaal gemaakt. Een kenmerk van topsporters die in de top tot de top behoren. Zij hebben bepaalde aspecten op die manier onder de knie dat het eigenlijk niet meer opvalt hoe knap het is wat ze doen. Eriksen kun je het ene moment met rechts een bal op doel zien schieten en even later zie je hem kort wegdraaien naar zijn linkerbeen en trap hij een bal over veertig, vijftig meter precies in de loop van iemand. Achteloos. Dat gebeurt niet sporadisch, maar voortdurend. Dan wordt het leuk om op hem te letten. Hij is het ene moment perfect linksbenig en het andere moment perfect rechtsbenig. Met die basis is hij in staat te domineren in de Premier League.

Harry Kane heeft terecht heel veel aandacht gekregen, maar de waardering voor Eriksen is er niet minder om. Clubs als Barcelona, Manchester United Real Madrid en Bayern München zullen zeer geïnteresseerd zijn in een 360-graden-voetballer, een speler die alle kanten op kan, die scorend vermogen heeft en die nooit om de verkeerde redenen in het nieuws is.

Om een lang verhaal kort te maken: na vier jaar Eredivisie en vijf jaar Tottenham Hotspur - over een ideale carrièreopbouw gesproken - is voor Eriksen het moment gekomen de stap te wagen naar de absolute top. Naar een club die in Middelfart zo ver weg leek dat je dacht dat het wel op een andere planeet moest liggen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.