Chong beleeft pijnlijke avond bij piepjong United

Reacties

Manchester United heeft donderdag zijn koppositie op het spel gezet in Groep L van het Europa League-toernooi. Op bezoek bij FC Astana zakten de Britten in de tweede helft door het ijs.

Chong beleeft pijnlijke avond bij piepjong United
© Pro Shots
Astana
Astana
2 - 1
Manchester United
Manchester United

Manager Ole Gunnar Solskjaer stuurde een bijzonder team het veld op. Met een gemiddelde leeftijd van slechts 22 jaar en 26 dagen koos de Noor voor de jongste basisformatie aller tijden van United in een Europees hoofdtoernooi. Hij ruimde plaats in voor liefst zeven tieners, onder wie Mason Greenwood (18) en Ethan Laird (18), maar ook Di’Shon Bernard (19) en Tahith Chong (19).

Vreemde eend in de bijt bij United was doelman Lee Grant, die zich met 36 jaar en 305 dagen juist in de boeken speelde als oudste Europese debutant ooit bij de club. Grant, anderhalf jaar geleden als derde doelman overgekomen van Stoke City - waarschijnlijk om het aantal home grown players op peil te houden - was eerder eenmaal invaller voor United in een EFL Cup-wedstrijd.

De bonte verzameling spelers oogde wat onwennig, maar stelde in eerste instantie niet teleur. Onder aanvoering van 'routinier' Jesse Lingard werd meteen de weg naar voren gezocht en dat leidde al in de tiende minuut tot een voorsprong voor United. Lingard kreeg de bal aangeboden van Luke Shaw, keek even op en schoot daarna uitstekend binnen in de verre hoek (0-1).

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Nadien kwamen er meer dan genoeg kansen op een tweede treffer. Met name Lingard was ijverig aan het werk, maar hij zag een schot geblokt worden en schoot bij volgende pogingen over en naast. James Garner kopte op zijn beurt over en Mason Greenwoord stuitte op doelman Nenad Erić. Astana had nauwelijks niets in te brengen en schoot slechts een keer naast Grants doel.

Na rust deden de Kazakken het duel in twintig minuten tijd kantelen. Nadat Laird bijna zijn eigen keeper had verschalkt miste Chong aan de overkant een dot van een kans op 0-2. De Nederlander had de bal voor het intikken, maar zag tot zijn ontzetting hoe zijn inzet over het doel ging. Meteen sloeg Astana aan de overzijde toe via Dmitri Shomko, die iets te vrij werd gelaten en met succes uithaalde richting de verre hoek.

Amper bekomen van de schrik kreeg United ook de tweede treffer om de oren. De jonge Bernard wilde een voorzet van Antonio Rukavina weghalen, maar tikte de bal pardoes in eigen doel. Voor Astana, dat de vier voorgaande groepsduels stuk voor stuk verloor, lonkte zo ineens een wonderlijke uitslag.

Vreugde bij de spelers van FC Astana na de 2-1, een eigen doelpunt van Di'Shon Bernard.
© Pro Shots
Vreugde bij de spelers van FC Astana na de 2-1, een eigen doelpunt van Di'Shon Bernard.

De thuisclub kwam zelfs in de buurt van een derde goal, ware het niet dat Rúnar Már Sigurjonsson naast schoot. United stichtte op zijn beurt gevaar via Lingard en Greenwood, waarbij doelman Erić tot tweemaal toe reddend optrad. United deed hard zijn best gezichtsverlies te voorkomen en Solskjaer deed nog wat wisselingen, waarbij ook Chong - die zijn stempel geen moment wist te drukken - naar de kant moest. Het haalde allemaal niets uit.

Door de nederlaag in Kazachstan blijft United op tien punten staan in Groep L. Plaatsing voor de knock-outfase was al zeker, maar de club kan na de afgang bij Astana wel de koppositie kwijtraken. Als AZ erin slaagt te winnen van Partizan Belgrado, neemt het team van trainer Arne Slot de eerste plaats over.

UEFA Europa League

Stand Groep L UEFA Europa League 2019/2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Manchester United
6
4
1
1
10-2
+8
13
2
AZ
6
2
3
1
15-8
+7
9
3
Partizan Belgrado
6
2
2
2
10-10
0
8
4
Astana
6
1
0
5
4-19
-15
3
* Actueel tot en met 15 mrt. 2024
Krasnodar
Krasnodar
1 - 0
FC Basel
FC Basel

De ontmoeting tussen FC Krasnodar en FC Basel, waarin Tonny Vilhena een basisplaats had en Younes Namli na een uur als invaller het veld betrad, werd beslist door Ari. Omar Alderete beging met nog zo'n twintig minuten op de klok een overtreding op Ari die Krasnodar een strafschop opleverde. Ari schoot die vervolgens zelf binnen.

In blessuretijd moest Ari wel iets eerder dan zijn teamgenoten van het veld na een tweede gele kaart, maar de voormalig spits van AZ werd wel degelijk matchwinner tegen FC Basel. Door de Russische zege is de stand in de groep ongemeen spannend geworden en maken nog drie ploegen kans om de knock-outfase te bereiken.

UEFA Europa League

Stand Groep C UEFA Europa League 2019/2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
FC Basel
6
4
1
1
12-4
+8
13
2
Getafe
6
4
0
2
8-4
+4
12
3
Krasnodar
6
3
0
3
7-11
-4
9
4
Trabzonspor
6
0
1
5
3-11
-8
1
* Actueel tot en met 15 mrt. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Manchester United
Meer over Manchester United
Meer UEFA Europa League
Meer over UEFA Europa League
Meer T. Chong
Meer over T. Chong
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.