Chinees succes helpt Duitsland en Fransen verder

Duitsland en Frankrijk zijn verzekerd van een plaats in de volgende ronde op het WK voor vrouwen na de zege van China op Zuid-Afrika. Australië boekte dankzij een comeback een cruciaal succes.

Groep B:

Zuid-Afrika
Zuid-Afrika
0 - 1
China
China

Zuid-Afrika wacht ook na het tweede WK-optreden op een eerste succes. Na de 3-1 nederlaag tegen Spanje bij het debuut op het mondiale podium werd ook verloren van China. Li Ying brak vijf minuten voor rust de ban namens de Aziaten, die gezien het aantal doelpogingen (11) de voorsprong verdienden. Banyana Banyana kwam in de tweede helft iets beter voor de dag, maar het leidde niet tot de gewenste treffer.

Door het resultaat in Parijs is het nog foutloze Duitsland, de volgende opponent van Zuid-Afrika, verzekerd van de volgende ronde. Ook Frankrijk - koploper in Groep A - kan zich opmaken voor de achtste finales. China strijdt in het laatste groepsduel met Spanje om de tweede plaats in Groep B.

Brazilië

Australië was er veel aan gelegen om na de valse start van het WK zich in positieve zin te onderscheiden. De Matildas verloren van Italië (1-2), waarmee een goed resultaat tegen Brazilië noodzakelijk was om de jacht op de wereldtitel een vervolg te kunnen geven.

Na ruim een half uur zag het slecht uit voor Australië. In de 27ste minuut opende Marta de score uit een strafschop. Het was de zestiende treffer in de WK-historie van de Braziliaanse legende. De aanvoerder, die door een blessure de eerste groepswedstrijd had gemist, evenaarde met haar record de mannelijke WK-topscorer aller tijden Miroslav Klose. In de 38ste minuut deed Cristiane er met een kopbal een schepje bovenop voor Brazilië. Na haar hattrick tegen Jamaica toonde ze zich weer trefzeker.

Op slag van rust kreeg Australië nieuwe hoop. Caitlin Foord tekende van dichtbij voor de aansluitingstreffer, die extra moed gaf voor de tweede heft. Het Matildas-scenario kreeg in de 58ste minuut met de 2-2 van Chloe Logarzo verdere invulling. Haar schot verraste goalie Bárbara. In de 66ste minuut volgde het sluitstuk. Pas na het raadplegen van de VAR kon Australië echt juichen. Mõnica werd daarmee de schlemiel, want de Braziliaanse verdediger kopte de bal achter haar eigen keeper en haar ploeg slaagde er niet meer in terug te komen.