Chelsea sluit droomweek af in stijl na heerlijke Pulisic-show

De euforie was groot bij Chelsea na de 0-1 overwinning op Ajax in de Champions League eerder deze week. Dat de Londenaren in topvorm zijn, bleek zaterdagavond ook in de op papier toch lastige uitwedstrijd tegen het fysiek sterke Burnley.

Burnley
Burnley
2 - 4
Chelsea
Chelsea

'Ik ben zo gigantisch trots', zei Frank Lampard na de overwinning in Amsterdam. Chelsea kreeg in Engeland niets dan lof en liet tegen Burnley, waar Erik Pieters de hele wedstrijd speelde, wederom zien de smaak te pakken te hebben. Opvallend genoeg groeide Christian Pulisic, tegen Ajax als invaller goed voor een assist bij de winnende goal, uit tot de grote man. De Amerikaan begon in augustus voor het laatst in de basis, maar mocht op Turf Moor weer eens starten en beschaamde het vertrouwen van Lampard bepaald niet.

Pulisic snoepte de bal in de 21ste minuut af bij de snurkende Matthew Lowton en schoot na een fraaie dribbel met links de 0-1 raak. Daarmee werd hij de eerste Amerikaan ooit die scoorde voor Chelsea. Op slag van rust kon de vleugelspits, die sinds zijn komst van Borussia Dortmund voor 64 miljoen euro afgelopen zomer nog niet imponeerde, opnieuw juichen. Pulisic vond al dribbelend een gaatje voor een schot en schoot met rechts vanaf een meter of zeventien feilloos raak.

Het werd nog mooier voor Pulisic. Tien minuten na rust kopte de dribbelaar uit een voorzet van Mason Mount zijn derde doelpunt binnen. Daarmee werd hij de eerste speler sinds Didier Drogba in 2010 met een 'perfect hattrick' namens Chelsea, een hattrick bestaande uit drie doelpunten gemaakt met rechts, links en het hoofd. Twee minuten later tilde Willian, die ook een sterke wedstrijd speelde, de score met een schot in de verre hoek naar 0-4. Een prachtige knal van Jay Rodriguez en een van richting veranderd schot van Dwight McNeil maakten de eindstand voor Burnley wat draaglijker.

Met de overtuigende overwinning zal de positiviteit rondom Chelsea alleen maar toenemen. De club krijgt veel lof nu veel jeugdspelers de kans krijgen vanwege de transferban van de club. Bovendien staan de mannen van Lampard op een knappe vierde plaats, met net als nummer drie Leicester City twintig punten na tien duels.

Brighton & Hove Albion
3 - 2
Everton
Everton

Marco Silva zat al niet erg lekker in het zadel bij Everton, maar lijkt zich nu serieus zorgen te moeten gaan maken om zijn baan. De manager zag zijn ploeg door een laat eigen doelpunt van Lucas Digne met 3-2 verliezen op bezoek bij laagvlieger Brighton & Hove Albion, waardoor Everton nog maar drie punten boven de streep staat. En dat in een seizoen waar de club op jacht wilde naar aansluiting bij de plekken die recht geven op Champions League-voetbal.

Pascal Gross zette Brighton, waar Davy Pröpper een basisplaats had, op voorsprong uit een directe vrije trap - het eerste doelpunt ooit van de club uit een directe vrije trap in de Premier League. Everton knokte zich echter knap terug. Richarlison kopte via het lichaam van Adam Webster de gelijkmaker binnen en een kwartier voor tijd scoorde invaller Dominic Calvert-Lewin na een fraaie pass van Mason Holgate: 1-2.

Brighton sloeg in de slotfase echter genadeloos toe. Aaron Connoly liet zich na heel licht contact met Michael Keane gretig vallen en kreeg waar hij op uit was: een penalty. Het cadeautje werd uitgepakt door Neal Maupay. Zelfs een punt werd Everton niet gegund, want diep in de extra tijd schoot Digne een scherpe voorzet in zijn eigen doel: 3-2.

Watford
Watford
0 - 0
AFC Bournemouth

Bij AFC Bournemouth was er in de tiende speelronde de eerste basisplaats voor Arnaut Danjuma Groeneveld. De Oranje-international, die de start van het seizoen miste door een blessure en de laatste drie duels telkens inviel, kreeg tegen Watford ook een grote kans op de 0-1, maar faalde in de afronding. Danjuma maakte wel een prima indruk en werd uiteindelijk na een uur naar de kant gehaald. Bij Watford maakte Daryl Janmaat de wedstrijd vol.

West Ham United
1 - 1
Sheffield United

Sheffield United heeft dit seizoen al heel wat clubs verrast en zaterdag werd ook West Ham United aan dat rijtje toegevoegd. De promovendus was in de eerste helft al de betere ploeg, maar kwam na een doelpunt van Robert Snodgrass onterecht op achterstand. Lys Mousset bezorgde Sheffield in de tweede helft met een rake volley een verdiend punt.