Chelsea-foefje om FFP-regels te omzeilen mogelijk snel aangepakt

Reacties

De Premier League gaat binnenkort een maas in de regelgeving van de Financial Fair Play-regels (FFP) onder de loep nemen. Met een boekhoudkundig foefje is het voor bijvoorbeeld Chelsea op dit moment mogelijk om veel meer uit te geven dan eigenlijk bedoeld is.

Chelsea-foefje om FFP-regels te omzeilen mogelijk snel aangepakt
© Pro Shots

Sinds de Amerikaanse eigenaar Todd Boehly het in mei 2022 voor het zeggen kreeg bij Chelsea, gaf de Londense club meer dan negenhonderd miljoen euro uit. De vraag die dan automatisch rijst: hoe is dat mogelijk met de Financial Fair Play-regels, die ervoor bedoeld zijn om buitensporige uitgaven tegen te gaan? Dat komt door een boekhoudkundige truc afkomstig uit Amerika.

Lange contracten
Wat opvalt bij de transfers die Chelsea afgelopen jaar deed, zijn de uitzonderlijk lange contracten die de spelers tekenden. Liefst 22 spelers hebben op dit moment een contract voor vijf jaar of langer. Dat heeft er alles mee te maken dat clubs op die manier de FFP-regels kunnen omzeilen. Door spelers lange contracten te geven, kan de transfersom over al die jaren worden uitgesmeerd, iets wat in de Amerikaanse sportwereld heel gebruikelijk is.

Zo gaf Chelsea vorig seizoen circa zevenhonderd miljoen euro uit, maar door de kosten steeds over zeven of acht jaar uit te smeren, waren de boekhoudkundige kosten iets meer dan honderd miljoen euro. Zo kon Boehly keurig onder de grens van de Financial Fair Play blijven.

De oplossing
Dat boekhoudkundige trucje is al langer bekend en de UEFA heeft de reglementen daardoor onlangs aangepast. Door de wijziging kunnen clubs de kosten niet meer op deze manier wegschrijven. Het 'probleem' is echter dat Chelsea dit seizoen niet meedoet aan een Europese competitie, waardoor de reglementen van de UEFA niet voor hen gelden.

Om deze creatieve manier van boekhouden de kop in te drukken, zal de Premier League zelf ook een reglementswijziging moeten doen. De kans is aanwezig dat dat spoedig gebeurt. 'Deze kwestie is nog niet formeel besproken, maar het is iets waar we naar gaan kijken', laat een woordvoerder van de Premier League weten aan The Daily Mail. 'Afstemming op de UEFA-regels zou voor alle partijen goed zijn.' Met ingang van het nieuwe seizoen zou de handelwijze van Chelsea dan niet meer worden toegestaan.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.