Chelsea-aanwinst Pulisic leidt VS naar historische Gold Cup-zege

Christian Pulisic heeft in de nacht van zaterdag op zondag zijn visitekaartje afgegeven door de Verenigde Staten naar een 6-0 overwinning op Trinidad & Tobago te leiden tijdens het toernooi om de Gold Cup.

Daarmee schreef de VS historie, want het zette zijn grootste zege ooit neer in de historie van het continentale kampioenschap van de CONCACAF-regio. Pulisic scoorde zelfs slechts één keer (de 4-0), maar was enorm belangrijk als aanjager van de ploeg van bondscoach Gregg Berhalter (oud-speler van PEC Zwolle, Sparta Rotterdam en SC Cambuur). Zo bereidde de aanwinst van Chelsea, dat hem in de winter al voor 64 miljoen miljoen euro van Borussia Dortmund overnam en daarna weer verhuurde, de belangrijke 1-0 van Aaron Long voor.

Na die openingstreffer vlak voor rust was het ontketende Amerika in de tweede helft veel te sterk voor Trinidad & Tobago. Aanvaller Gyasi Zardes (foto) verzorgde in korte tijd de 2-0 en de 3-0, voordat de twintigjarige Pulisic zijn sublieme optreden (ESPN gaf hem een 9) bekroonde met een doelpunt. Via Paul Arreola en de tweede van Long liep de VS vervolgens uit naar de 6-0 eindstand. Met twee zeges op zak is de plek in de kwartfinale nu al een feit. Daarin kan Amerika de tegenstander worden van Curação, als dat Groep C doorkomt.

Ondaan
Waar de mannen van bondscoach Remko Bicentini door de 1-0 zege op Honduras nog mogen hopen op een vervolg, is het Guyana van Telstar-aanvaller Terell Ondaan al na twee wedstrijden uitschakeld. Panama was vannacht met 4-2 te sterk in de tweede groepswedstrijd, waardoor het Gold Cup-toernooi er na twee nederlagen al op zit voor Ondaan en zijn ploeggenoten (net als voor Trinidad). Panama heeft net als de VS zes punten en strijdt over drie dagen om de groepswinst in Poule D met de titelhouder en organisator.