Champions League nog verder weg voor Ajax na duel met rivaal AZ

Reacties

Ajax heeft in een rechtstreeks gevecht met concurrent AZ opnieuw punten gemorst. Na het gelijkspel tegen de Alkmaarders is Champions League-voetbal ver uit zicht voor de Ajacieden, die een achterstand van vijf punten hebben op nummer twee PSV.

Champions League nog verder weg voor Ajax na duel met rivaal AZ
© Pro Shots
Ajax
Ajax
0 - 0
AZ
AZ

Tegen AZ mocht Brian Brobbey voor de tweede keer op rij starten. John Heitinga hield na de verloren bekerfinale tegen PSV vast aan een plan met Brobbey en Dusan Tadic als tandem, met de Serviër in de rol van nummer 10. Het was de 21-jarige spits die met name in de eerste helft in de schijnwerpers stond. Ajax speelde zeker niet groots, maar creëerde wel verschillende goede kansen tegen de nummer vier van de Eredivisie. Het vizier van Brobbey stond echter niet op scherp.

In de vierde minuut kreeg de jonge Amsterdammer al een grote kopkans uit een voorzet van Steven Bergwijn. Brobbey probeerde Mathew Ryan te kloppen met een kopbal naar de verre hoek, maar zag de bal in de handen van de Australiër eindigen. De doelman stond voor Brobbey ook in de weg bij de grootste kans van de eerste helft. Na een slim tikje van Davy Klaassen had de spits de bal voor het inschieten. Het schot was te slap en miste richting, waardoor Ryan redding kon brengen. Uit de rebound raakte Steven Bergwijn de lat, nadat de linksbuiten eerder al de paal had geraakt. De misser stond symbool voor het povere afwerken door Brobbey, die even daarvoor op ongelukkige wijze de teruggekeerde Mohammed Kudus een kans had ontnomen uit een goede voorzet van Tadic.

Ajax kreeg de meeste kansen, maar AZ was ook wel degelijk dreigend in de Johan Cruijff Arena. In de omschakeling lonkten kansen voor de Alkmaarders. Tijjani Reijnders was van de AZ'ers in de zeventiende minuut het dichtst bij een doelpunt geweest. De middenvelder was oog in oog met Gerónimo Rulli op de Argentijnse goalie gestuit, na een geweldige pass van Yuki Sugawara.

Opvallende wissel
De tweede helft begon met een opvallende wissel: voor Kudus was het optreden bij zijn rentree na 45 minuten al ten einde, hij werd vervangen door Owen Wijndal. Ajax probeerde vervolgens de druk op AZ op te voeren, maar het spel in de eindfase was simpelweg te slordig. Tussen de 46ste en 76ste minuut kwam de thuisploeg tot geen enkel schot op doel. AZ was wel dicht bij een doelpunt. De voor de geblesseerde Jens Odgaard ingevallen Mayckel Lahdo opende met nog een kwartier te gaan bijna de score. Het lage schot van de twintigjarige Zweed naar de korte hoek eindigde tegen de paal.

Bij Ajax had Heitinga inmiddels Francisco Conceição laten invallen, in de hoop met individuele acties alsnog het verschil te kunnen maken. Het slotoffensief van Ajax kwam door het vele balverlies geen moment echt op gang. De frustratie groeide bij het team van Heitinga, net als op de tribunes. Het gefluit van de Ajax-aanhang na het laatste fluitsignaal van Danny Makkelie was veelzeggend. Het enige positieve van deze wedstrijd is voor Ajax dat het AZ voorlopig onder zich weet te houden in de strijd om het Europa League-ticket dat de derde plaats oplevert. Dat gevecht is voor Ajax pijnlijk genoeg spannender dan de strijd met PSV om de tweede plaats. De titelstrijd is door het nieuwe puntenverlies definitief verloren door de uittredende kampioen van Nederland.

Ajax Nederland

AZ Nederland

AZ Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2022/2023

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Feyenoord
34
25
7
2
81-30
+51
82
2
PSV
34
23
6
5
89-40
+49
75
3
Ajax
34
20
9
5
86-38
+48
69
4
AZ
34
20
7
7
68-35
+33
67
5
FC Twente
34
18
10
6
66-27
+39
64
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer AZ
Meer over AZ
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.