Champions League-droom dreigt een nachtmerrie te worden voor Flekken

Mark Flekken hoopte zaterdag een grote stap naar een Champions League-ticket te kunnen zetten, maar na een absolute offday en een ruime nederlaag tegen het Union Berlin van de scorende Sheraldo Becker dreigt het nog helemaal mis te gaan voor SC Freiburg. Bij Bayer Leverkusen gaat de vlag wél uit: de ploeg van Gerardo Seoane is volgend seizoen weer van de partij in het miljardenbal.

SC Freiburg
SC Freiburg
1 - 4
Union Berlin

SC Freiburg speelde nog nooit in de Champions League en probeert dit seizoen geschiedenis te schrijven. Zaterdag werd de laatste thuiswedstrijd van het seizoen echter een duel om héél snel te vergeten. Flekken moest in de eerste helft al drie keer vissen, onder meer na de 0-3 van Becker. De vleugelaanvaller had ook al een assist in huis bij de 0-2 en was tevens betrokken bij de openingstreffer van Union.

Freiburg ging in de tweede helft nog wel in de achtervolging, maar kwam niet verder dan de 1-3 van Lucas Höler. Vlak voor tijd bracht András Schäfer de marge weer terug naar drie. Door de pijnlijke nederlaag kan RB Leipzig Freiburg zondag passeren op de ranglijst. Union doet nu ook weer stiekem mee om een Champions League-ticket: de hoofdstedelingen, dit seizoen nog tegenstander van Feyenoord in de Conference League, hebben richting de laatste speelronde maar één punt minder dan Freiburg. Zij zullen, net als Freiburg, hopen dat Leipzig zondag uitglijdt in de thuiswedstrijd tegen FC Augsburg.

1899 Hoffenheim
2 - 4
Bayer Leverkusen

Een extra domper voor Freiburg was dat Bayer Leverkusen, de tegenstander voor de laatste speelronde,  een 2-1 achterstand bij 1899 Hoffenheim wist om te buigen naar een 2-3 overwinning. Die Werkself is daardoor zeker van de derde plaats in de Bundesliga en daarmee een terugkeer in de Champions League, waarin Leverkusen in het seizoen 2019/20 voor het laatst meedeed. In de afgelopen twee jaar moest de ploeg het doen met Europa League-voetbal.

Patrik Schick was ook in Hoffenheim weer de grote man voor Leverkusen. De topscorer scoorde twee keer en was ook nog eens de aangever bij de 2-2 van Moussa Diaby. Schick staat nu op 24 doelpunten in dit seizoen en is daarmee de nummer twee op de topscorerslijst, achter Robert Lewandowski van Bayern München (34 goals). Schick maakte zes minuten voor tijd plaats voor Daley Sinkgraven en zag vanaf de kant hoe Lucas Alario er nog 2-4 van maakte. Mitchel Bakker stond op dat moment ook al binnen de lijnen; hij was bij de start van de tweede helft ingevallen. Jeremie Frimpong kwam niet in actie.

Met nog één duel te gaan beleeft Bayer Leverkusen nu al zijn meest productieve Bundesliga-seizoen ooit:

Greuther Fürth
1 - 3
Borussia Dortmund

Borussia Dortmund was al zeker van de tweede plaats in de Bundesliga en dus Champions League-deelname voor volgend seizoen. De ploeg van Marco Rose speelt daardoor in de slotfase van dit voetbaljaar alleen nog voor de eer en de premies en won zaterdag dankzij doelpunten van Julian Brandt (2) en Felix Passlack van het reeds gedegradeerde Greuther Fürth. Bij de thuisploeg stond Nick Viergever in de defensie en ontbrak Jetro Willems vanwege een schorsing; Donyell Malen was er bij Dortmund niet bij vanwege een blessure.

1. FC Köln
1. FC Köln
0 - 1
VfL Wolfsburg

Micky van de Ven had zaterdag voor het eerst een basisplaats bij VfL Wolfsburg en vierde dat met een overwinning zonder tegendoelpunt in Keulen. Yannick Gerhardt werd met zijn doelpunt in de eerste helft de matchwinner. Ondanks de nederlaag was het na afloop toch feest in bij Köln, want omdat ook Hoffenheim verloor, is de ploeg zeker van deelname aan de Conference League in het aankomende seizoen.