Champions League-droom AZ valt in duigen tegen dodelijk Dinamo Kiev

Reacties

AZ is dinsdagavond gestrand in de derde voorronde van de Champions League. De Alkmaarders vergaten zichzelf in een sterke eerste helft te belonen en moesten vervolgens toezien hoe Dinamo Kiev in de tweede helft wél efficiënt omsprong met de kansen die het kreeg. 

Champions League-droom AZ valt in duigen tegen dodelijk Dinamo Kiev
© Pro Shots
Dinamo Kiev
Dinamo Kiev
2 - 0
AZ
AZ

AZ was afgereisd naar Oekraïne in de wetenschap dat Dinamo Kiev bij de voorgaande drie pogingen altijd was gestrand in het voorportaal van het miljardenbal, waaronder in het seizoen 2018/19 tegen Ajax. Tegelijkertijd wist de ploeg van trainer Arne Slot dat de huidige equipe van de nieuwe trainer Mircea Lucescu eind augustus tijdens de strijd om de Oekraïense Super Cup nog knap had gewonnen van Shakhtar Donetsk.

Kiev liet in dat duel het initiatief aan de kampioen van Oekraïne en sloeg in de omschakeling vervolgens enkele keren genadeloos toe. Dat leek ook de opzet tegen AZ, maar de Alkmaarders hadden de wedstrijd in de eerste helft prima onder controle zonder in het mes te lopen. Met Albert Gudmundsson, matchwinner in de vorige ronde tegen Viktoria Plzen, in de basis in plaats van Oussama Idrissi leverde dat ook al snel de eerste kans op.

De IJslander slingerde de bal in de dertiende minuut voor het doel en bracht daarmee bijna Dani de Wit in stelling. De middenvelder kreeg het echter niet voor elkaar om de bal aan te nemen, waardoor die een makkelijke prooi was voor doelman Georgiy Bushchan. Halverwege de eerste helft leek Gudmundsson meer succes te hebben met zijn voorzet. Boadu werkte die binnen, maar de bal bleek al over de achterlijn geweest en het Alkmaarse feest ging niet door.

Myron Boadu kwam ook in het tweede Champions League-duel van AZ niet tot scoren.
© Pro Shots
Myron Boadu kwam ook in het tweede Champions League-duel van AZ niet tot scoren.

Terwijl Kiev van zich af beet met enkele hardere overtredingen op onder anderen Ron Vaar en Owen Wijndal, bleef AZ zoeken naar die ene opening in de defensie van Kiev. Calvin Stengs vond zo'n gaatje in de veertigste minuut met een steekbal op Boadu, maar de hoek was uiteindelijk te moeilijk voor de spits van AZ om de bal nog tussen de palen te kunnen krijgen. Vlak na rust probeerde Stengs het zelf eens, maar hij schoot naast nadat hij goed naar binnenkwam.

Kiev was tot dan toe alleen vlak voor rust in de buurt van het doel van AZ gekomen, toen Vlaar een schot van Vitaly Buyalskyi met het hoofd blokte. Vlak na rust was het echter meteen raak toen de Oekraïners de eerste echte grote kans kregen. Jonas Svensson greep aanvankelijk nog goed in, maar Fredrik Midtsjø verspeelde vervolgens de bal. Buyalskyi maakte daar optimaal gebruik van door Gerson Rodrigues te bedienen. De ex-speler van Telstar schoot snoeihard raak.

Het was een flinke tegenvaller voor AZ, dat drie weken terug tegen Plzen echter nog later op achterstand kwam en die vervolgens nog omdraaide. Dat werd ook nu weer de insteek, met eerst Idrissi en later Ferdy Druijf als aanvallende impulsen vanaf de bank. Behoudens een volley van Idrissi leverde dat echter weinig op, terwijl Marco Bizot aan de andere kant een treffer voorkwam toen Vladyslav Supryaga na een solo alleen voor hem opdook.

In de slotfase viel het doek alsnog definitief voor AZ. Na een snelle counter tastte Bizot mis bij een voorzet van rechtsback Tomasz Kedziora. Mykola Shaparenko kopte de vervolgens bal in het lege doel. Meteen daarna had de spanning nog terug kunnen komen, maar De Wit en Boadu zagen hun kopbal van dichtbij allebei op de lat eindigen. En dus zat een comeback er niet in en gaat de nummer twee van de Eredivisie naar de Europa League.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer AZ
Meer over AZ
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.