Celtic opent jacht op grootse tienklapper, glansrol Nederlands talent Frimpong

Reacties

Celtic is de jacht op een historische tiende landstitel op rij uitstekend begonnen. Het bescheiden Hamilton Academical werd eenvoudig verslagen. Bij de Schotse grootmacht was er een fraaie rol weggelegd voor het Nederlandse talent Jeremie Frimpong.

Celtic opent jacht op grootse tienklapper, glansrol Nederlands talent Frimpong
© Pro Shots
Celtic
Celtic
5 - 1
Hamilton Academical
Hamilton Academical

De Engelse Premier League en La Liga zijn net klaar, de Nederlandse clubs zijn deze dagen langzaam begonnen aan de voorbereiding op 2020/21, in Italië komt er pas zondagavond een einde aan de jaargang 2019/20, terwijl de Champions League en de Europa League van datzelfde seizoen pas in de komende weken worden afgerond. Maar ondertussen zijn ze in Schotland dit weekend al begonnen aan het nieuwe seizoen.

De Premier League ging zaterdag van start, Rangers FC won direct met 0-1 bij Aberdeen. Curieus detail: de ploeg van manager Steven Gerrard is in eigen land begonnen aan het nieuwe seizoen, maar zit ook nog in de Europa League en gaat komende week dus verder in het oude seizoen. Zondag was het de beurt aan Celtic, dat de laatste seizoenen oppermachtig is in Schotland.

Nadat het seizoen 2019/20 net als in Nederland werd stilgelegd, werden The Bhoys uitgeroepen tot kampioen, aangezien de voorsprong enorm was. Celtic vierde daardoor de negende (!) landstitel op rij. In 2011/12 begon die serie, daarna ontbrak Rangers vanwege een failissement vier jaar lang op het hoogste niveau en was Celtic telkens onbedreigd de beste. De afgelopen vier jaar bleek het in de Premier League teruggekeerde Rangers vervolgens niet bij machte om de stadgenoot en aartsrivaal van het kampioenschap af te houden.

Fraaie rol Frimpong
De eerste stap richting de magische tiende landstitel op rij was zondag een eenvoudige, mede dankzij de pas negentienjarige Frimpong. De in Amsterdam geboren en door Manchester City opgeleide rechtsback zette in de twintigste minuut goed door, Greg Taylor gaf voor en Odsonne Édouard zorgde voor 1-0. Tien minuutjes later was Frimpong zélf de gevierde man, toen hij bij de tweede paal een voorzet van Taylor binnentikte.

Een van richting veranderd schot van Scott Martin (2-1) maakte het nog even spannend, maar daarna was het weer de beurt aan Édouard. Kort na rust schoot hij op aangeven van James Forrest raak, een paar minuten later scoorde hij door een rebound binnen te werken. Het slotakkoord was een schuiver van Patryk Klimala. Daarmee bepaalde hij de eindstand en zorgde hij er en passant voor dat Celtic meteen aan kop gaat in Schotland. Of dat de opmaat is naar de historische tiende titel, zal de komende maanden blijken. Het zou voor het eerst zijn dat een Schotse club dat presteert.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.