Celta slachtoffer van VAR-farce: 'Zelfs mijn zoontje krijgt hier geen penalty voor'

Er is dit seizoen veel te doen over de VAR in Spanje en dat was dinsdagavond niet anders. Een lachwekkende strafschop voor Real Mallorca betekende de inleiding voor een ruime overwinning op Celta de Vigo (5-1). De Galiciërs begrijpen er helemaal niets van.

Real Mallorca
5 - 1
Celta de Vigo

Beslissend was de beslissing van scheidsrechter Ricardo de Burgos Bengoetxea om Mallorca in de dertiende minuut een penalty te geven gezien de ruime eindstand niet. Bij Celta leeft echter het idee dat de wedstrijd heel anders was gelopen als Bengoetxea zijn beslissing op aanraden van de VAR had bijgesteld. Dat gebeurde niet. De overduidelijke schwalbe van Dani Rodríguez werd niet als zodanig beoordeeld en vanaf elf meter opende Ante Budimir de score.

De beelden van de penalty gingen via social media direct de hele wereld over. 'We begonnen goed aan de wedstrijd en kregen de eerste kansen, maar die penalty liet de wedstrijd kantelen', oordeelde Celta-spits Iago Aspas na afloop. 'We weten allemaal dat het geen strafschop was. Zelfs als ik in de tuin aan het voetballen ben met mijn zoontje zou ik hier geen penalty voor geven.'

Ook coach Óscar García begreep niets van het optreden van de VAR. 'De penalty, die alleen door de arbitrage zo werd gezien, heeft zijn stempel op deze wedstrijd gedrukt. Live kan je het eens mis hebben, maar als je dan de beelden ziet… nee, we hebben geen geluk gehad met deze scheidsrechter.'

De arbitrage in Spanje neemt zijn tijd om de beelden te bestuderen. Dat was ook dinsdag het geval. Het duurde meer dan zes minuten voordat er weer gevoetbald kon worden. 'Het zal niet gemakkelijk zijn voor de scheidsrechter om te erkennen dat hij fout zat', bromde Óscar. 'Ik denk dat hij de enige is in heel Spanje die hier een strafschop in heeft gezien.'

Na de ongelukkige openingstreffer ging het helemaal mis voor Celta, dat bij rust al op een 3-0 achterstand stond en uiteindelijk met 5-1 verloor. Aspas: 'Mallorca is een team dat heel moeilijk scoort in dit seizoen, maar tegen ons leken ze wel op Bayern München. Iedere keer dat ze bij ons doel kwamen, scoorden ze. We moeten deze wedstrijd nu zo snel mogelijk vergeten. Er zijn nog vijftien punten te halen en we willen ons zo snel mogelijk veilig spelen.'