Captain Kane staat voor auditie onder hoogspanning

Reacties

Nu de interlandcarrière van Wayne Rooney er wel op lijkt te zitten, is in Engeland de zoektocht naar de nieuwe aanvoerder van de nationale ploeg voorzichtig begonnen. De eerste kandidaat betreedt zaterdagavond in de WK-kwalificatiekraker tegen Schotland het podium: Harry Kane.

Captain Kane staat voor auditie onder hoogspanning

De koppenmakers in Engeland hadden er bij zijn doorbraak niet lang voor nodig, de tamelijk flauwe woordgrap lag dan ook behoorlijk voor de hand. Harry Kane klinkt verdacht veel als hurricane, voilà. Dat de aanvaller sinds zijn debuut ook nog eens als een wervelwind door de Premier League jaagt: mooi meegenomen. Zijn stormachtige ontwikkeling bij Tottenham Hotspur lijkt hij nu bij de nationale ploeg door te zetten. Op zijn 23ste, met slechts zeventien interlands achter zijn naam, draagt hij zaterdagavond voor het eerst de aanvoerdersband. En het zal vermoedelijk niet de laatste keer zijn.

Het tijdperk van Wayne Rooney als alfamannetje van The Three Lions loopt op zijn einde. Het is zelfs de vraag of hij überhaupt nog terugkeert in de leeuwentroep van bondscoach Gareth Southgate, die Rooney niet opriep voor deze interlandperiode, maar hem ook nog niet openlijk wil afschrijven. Toen Rooney in maart - voor de duels met Duitsland en Litouwen - ontbrak vanwege een blessure, koos Southgate voor Gary Cahill en Joe Hart als captains. Kane speelde zijn voorlopig laatste interland op zijn beurt in september 2016, waarna bondscoach Sam Allardyce vanwege een schandaal opstapte. Onder diens opvolger zat Kane vanwege blessures nog niet eerder bij de selectie.

Nu wél, en tegen aartsrivaal Schotland (aftrap om 18.00 uur) draagt hij direct de band. Als Southgate routinier Rooney inderdaad niet meer nodig lijkt te hebben, moet er een definitieve oplossing komen. En dat wordt volgens de ex-verdediger geen spoedklus. 'Harry heeft een geweldige mentaliteit en ziet het spelletje. Hij was enorm vereerd en snapt dat dit niet zomaar iets is. Maar op dit moment kijk ik niet verder dan de eerstvolgende wedstrijd, elke keer weer. Ik heb geen haast om een lange termijnbeslissing te nemen. Het doel is om vijf of zes jongens zich te laten ontwikkelen, en hen doen beseffen en laten bewijzen dat zij die leidersrol op zich kunnen nemen.'

Te beginnen dus met Kane. Dat hij de kans krijgt in de voor Engeland meest beladen wedstrijd van deze kwalificatiecyclus, is niet niks. A high pressure audition, zo noemt The Mirror het. Een auditie onder hoogspanning, voor de belangrijkste rol op het Engelse voetbaltoneel. 'Als kleine jongen droom je ervan om op een dag aanvoerder van Engeland te zijn', zei Kane zelf er al over. Die dag is nu gekomen, Kane mag wéér eens bewijzen dat hij de hoge verwachtingen kan waarmaken.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.