Cambuur boos over strafschop: 'Belachelijk, ik snap het echt niet'

De woede en het onbegrip is groot bij SC Cambuur na de 0-1 nederlaag tegen FC Twente van zondagmiddag. De Tukkers sloegen in de extra tijd toe uit een strafschop, die veel discussie opwekte.

SC Cambuur
SC Cambuur
0 - 1
FC Twente
FC Twente

In de 94ste minuut haalde Ricky van Wolfswinkel uit en kwam de bal via de grond tegen de arm van Doke Schmidt. Na overleg met de VAR besloot arbiter Jochem Kamphuis de bal op de stip te leggen. Van Wolfswinkel schoot de strafschop vervolgens zelf binnen, waardoor de punten toch nog mee naar Enschede gingen.

Cambuur-trainer Pascal Bosschaart moest achteraf eerst even tot rust komen, voor hij ESPN te woord stond. 'En ik denk niet dat ik de enige was, ik denk dat dat voor iedereen in Leeuwarden geldt', zei hij. 'Als je ziet hoe die strafschop valt, dat vind ik echt belachelijk. Ik weet niet precies wat de reglementen zijn, maar volgens mij heeft Doke gewoon zijn arm tegen zijn lichaam aan. Waar wil je de rest van je arm laten? Ik snap het echt niet. Is de VAR leidend? Is de scheidsrechter leidend?', vraagt hij zich hardop af.

Ook na het terugzien van de beelden had Bosschaart weinig begrip voor de beslissing van Kamphuis.  'Wat moet Doke dan doen? De bal gaat via de grond, hij heeft zijn elleboog tegen zijn lichaam. Als je hier een strafschop voor geeft…', aldus de Cambuur-trainer. Hij baalde ook van een moment eerder in de wedstrijd, waar zijn ploeg een kans werd ontnomen.

'Als jij in de 75ste minuut als scheidsrechter een ingooi van Cambuur tegenhoudt, waardoor de Twente-spelers weer in de organisatie kunnen komen, terwijl het vier tegen twee is, en er overduidelijk niets aan de hand is. Dan zou ik ook bij mezelf even na kunnen denken: oei, ik heb daar een foutje gemaakt en dit is héél licht, dan ga ik hier niet voor fluiten.'

De hoofdrolspeler zelf stond ook moedeloos voor de camera. 'Ik ga niet ontkennen dat ik hem op mijn arm raak, maar ik trek mijn armen naar mijn lichaam toe. Van Wolfswinkel raakt de bal niet eens goed, hij gaat via de grond, ik weet niet wat ik nog meer moet doen om te voorkomen dat hij tegen m’n arm komt. Ik vind dit onterecht', zei Schmidt.

'Het heeft ook met je motoriek te maken, anders kun je niet een draai maken. Motorisch gezien komt het soms gewoon voor dat je arm iets uitsteekt. Dit is enorm frustrerend', aldus de schlemiel bij de thuisploeg.