Calhanoglu met Milanese overstap in voetsporen Seedorf en Pirlo

Reacties

Hakan Calhanoglu maakt deze zomer een zéér saillante overstap: de Turkse spelmaker verhuist gratis van AC Milan naar stadgenoot Internazionale. Hij is zeker niet de eerste (grote) speler in de recente geschiedenis die zoiets doet.

Calhanoglu met Milanese overstap in voetsporen Seedorf en Pirlo
© Pro Shots

In Nederland is het bijna ondenkbaar dat een speler overstapt van Feyenoord naar Ajax, al is dat (gezien de wederzijdse interesse tussen de Amsterdammers en Steven Berghuis) inmiddels niet meer zo onmogelijk. In Italië is de rivaliteit tussen stadgenoten Inter en AC Milan een stuk vriendschappelijker, maar toch: het is opmerkelijk te noemen dat Calhanoglu deze zomer transfervrij overstapt van het roodzwarte naar het blauwzwarte deel van de modestad. Niet zozeer vanwege het sportieve aspect, maar wel vanwege het sentiment.

Italiaanse media pakken woensdag uit met quotes van Marco Simone, de voormalig spits van Milan die reageert op de stap van Calhanoglu, die naar verluidt vijf miljoen per jaar gaat verdienen. Bij hem zit het diep. 'Eerlijk? Ik weet dat ik dit eigenlijk niet zou moeten zeggen, maar ik zou hem nog niet eens 300 duizend euro hebben geboden.' Zoals het in 1995 voor het laatst gebeurde dat een speler (Arnold Scholten) direct van Rotterdam naar Amsterdam ging, is het ook zeker niet gebruikelijk dat er een speler rechtstreeks van Milan naar Inter verhuist.

De laatste keer dat het vóór Calhanoglu gebeurde was in 2012. Het is niet verwonderlijk dat het destijds enfant terrible Antonio Cassano was die de pikante overstap (die in totaal 26 keer voorkwam) maakte. En dat terwijl hij anderhalfjaar eerder bij zijn komst naar Inter nog zei: 'Boven AC Milan is er alleen nog maar de hemel.' In 2003 bewandelde de Deense verdediger Thomas Helveg dezelfde weg. In 2002 maakten er zelfs twee spelers tegelijk de oversteek: Ümit Davala en Francesco Coco kozen voor een vervolg bij Inter. In een ruildeal.

Dat werd vanuit Inter-oogpunt geen succes. De twee spelers die de club naar Milan liet gaan waren namelijk Dario Simic en onze eigen Clarence Seedorf, die beiden zeer succesvol werden in San Siro. Een jaar eerder was Andrea Pirlo al die kant op vertrokken. In 2013 was Matías Silvestre vooralsnog de laatste die van Inter naar Milan vertrok, voor hem gingen ook spelers als Giampaolo Pazzini, Sulley Muntari (beiden in 2012), Mancini en mindere goden als Attila Filkor en Cristian Daminuta (allen in 2010). Ook Christian Vieri, Christian Brocchi en Taribo West durfden het ooit aan.

Overigens waren er meer dan genoeg spelers met een verleden bij de ene club, die na een tussenpauze elders alsnog de overstap naar de Milanese rivaal maakte. Denk bijvoorbeeld aan Roberto Baggio, Zlatan Ibrahimovic, 'de oude' Ronaldo, Hernán Crespo en Mario Balotelli. Saillant, ter afsluiting: zelfs Giuseppe Meazza (nota bene de man naar wie het stadion van Inter officieel vernoemd is...) stapte in 1940 over naar de aartsvijand. Sterker nog: hij speelde later ook voor Juventus, maar sloot zijn carrière in 1947 toch weer af bij Inter.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.