Burnley houdt Liverpool op gelijkspel en blijft ongeslagen in toppers

Burnley blijft vriend en vijand verbazen in Engeland. De nummer zestien van het afgelopen seizoen hield zaterdagmiddag Liverpool op een 1-1 gelijkspel, wat alweer het derde knappe resultaat was tegen een topploeg uit Engeland. Liverpool valt door het puntenverlies op Anfield buiten de topvijf van de Premier League.

Het waren enerverende weken voor Liverpool, dat in de competitie achtereenvolgens een mooie overwinning boekte op Arsenal (4-0), maar op bezoek bij Manchester City keihard onderuit ging (5-0). In dat duel kreeg Sadio Mané rood, waardoor manager Jürgen Klopp geen beroep kon doen op de smaakmaker uit Senegal.

Voor Mané in de plaats bracht Klopp aanvaller Daniel Sturridge, terwijl Philippe Coutinho ook een basisplaats had. De Braziliaan miste de start van het seizoen met een rugblessure en leek ook lang op weg naar Barcelona. Van een megatransfer kwam het echter niet, waardoor de Braziliaan tegen Burnley mee kon spelen. Georginio Wijnaldum begon voor het eerst dit seizoen op de bank.

Philippe Coutinho kreeg zijn eerste basisplaats in het huidige seizoen en oogde gretig.

Zonder Wijnaldum maakte Liverpool een valse start. Na een klein half uur schoot Scott Arfield het sterk aan het seizoen begonnen Burnley op voorsprong. De uitploeg verraste in de eerste speelronde regerend landskampioen Chelsea (2-3) en hield enkele weken later Tottenham Hotspur op 1-1. Tegen Liverpool kon Burnley maar kort van de voorsprong genieten. Mohamed Salah nam een lange bal van Emre Can knap aan en rondde in de zestien goed af.

In de tweede helft ging Liverpool een stuk beter van start, maar het was Burnley-doelman Nick Pope die zijn team op de been hield. De 25-jarige goalie, die pas zijn tweede Premier League-duel keepte, hield onder meer Can, Sturridge, Salah en Coutinho van scoren af. Toen het tien minuten voor tijd nog steeds 1-1 stond greep Klopp in. De Duitser bracht miljoenenaankoop Alex Oxlade-Chamberlain en voormalig Vitesse-spits Dominic Solanke.

De wissels hadden niet direct het gewenste effect. Sterker nog, Burnley kreeg kort daarna twee grote kansen uit corners. Joël Matip haalde eerst een kopbal van de lijn, nadat doelman Simon Mignolet al geklopt was. De Belg had bij de tweede corner een goede reflex in huis op een kopbal van Ben Mee, die bijna de korte hoek vond.

Vijf minuten voor het laatste fluitsignaal nam de druk van Liverpool weer toe, wat leidde tot een schot op de lat van Solanke. De spits werkte van dichtbij al vallend een voorzet richting doel. Het bleek het laatste serieuze wapenfeit van Liverpool, dat door het puntenverlies buiten de topvijf van Engeland valt.

Huddersfield Town – Leicester City 1-1
Huddersfield Town is als promovendus in de Premier League nog steeds ongeslagen in eigen huis dit seizoen. Zaterdag kwam ook Leicester City niet verder dan een gelijkspel.

Rajiv van La Parra speelde als invaller zijn vijfde duel in de Premier League.

De thuisclub, waar Rajiv van La Parra in blessuretijd inviel, kwam na een ietwat vlakke eerste helft prompt na rust op voorsprong. Laurent Depoitre maakte zijn eerste Premier League-treffer in dienst van zijn nieuwe werkgever. Afgelopen seizoen kwam de Belg over van FC Porto. Lang mocht Huddersfield niet genieten van de voorsprong, want Jamie Vardy maakte al snel vanaf de stip gelijk. Omdat een buitenspelgoal van Elias Kachunga werd afgekeurd, eindigde het duel in een gelijkspel: 1-1.

Newcastle United – Stoke City 2-1
Stoke City heeft met Bruno Martins Indi en Erik Pieters negentig minuten op het veld een nederlaag geleden bij Newcastle United. De thuisploeg begon goed aan de wedstrijd en kwam op een verdiende voorsprong door een goal van een oude bekende uit de Eredivisie: Christian Atsu. De Ghanees rondde een goede voorzet van Matt Ritchie af.

Tien minuten na rust maakte Stoke de gelijkmaker. Xherdan Shaqiri schoot knap raak achter keeper Rob Elliott. Het was aan aanvoerder Jamaal Lascelles te danken dat Newcastle met de overwinning ervandoor ging. De centrale verdediger kopte raak uit een corner van weer Ritchie. Het betekende direct de eindstand: 2-1.

West Bromwich Albion – West Ham United 0-0
Een 0-0 zit er elk weekend wel tussen en dit keer was het de beurt aan West Brom tegen West Ham. Het affiche tussen de subtoppers was bij vlagen een gevecht op zich, maar zonder goals.

De uitploeg was de betere ploeg, Pedro Obiang schoot van veertig meter op de lat en was daarmee het dichtst bij een goal. Door het gelijke spel blijft West Ham onder de degradatiestreep staan; West Brom staat negende.

Voor Gareth Barry betekende zijn basisplaats tegen West Ham een mooie mijlpaal. De 36-jarige veteraan speelde alweer zijn 632ste wedstrijd in de Premier League, waarmee hij Ryan Giggs evenaarde. De Welshman kwam in dienst van Manchester United tot dat aantal, maar is inmiddels gestopt.

Barry speelde in dienst van Aston Villa, Everton, Manchester City en West Brom. Hij kan tegen Arsenal in zijn eentje recordhouder worden in de Premier League. Het algehele record, wat voor de huidige opzet van de Engelse competitie werd neergezet, ligt in handen van oud-doelman Peter Shilton (849).