AZ is in Arnhem tegen een onverwachte tegenvaller aangelopen. Een wederopstanding van Vitesse kostte de Alkmaarders twee punten.

Vitesse
2 - 2
AZ
AZ

Na de derde wedstrijd zonder zege achtte Vitesse-trainer Leonid Slutsky het moment aangebroken om met een andere doelman te beginnen. Eduardo werd geslachtofferd ten faveure van Remko Pasveer, die daarmee na ruim een jaar weer het genoegen mocht smaken van een basisplaats in de Eredivisie.

Een afdoende oplossing van de defensieve Arnhemse problemen was hij niet. Al in de zevende minuut moest Pasveer de bal uit zijn doel halen. Ron Vlaar, afgelopen weekend de matchwinner tegen FC Groningen, legde namens AZ de vinger op de zere plek bij Vitesse. De verdediger kon zonder al te veel tegenstand raak koppen na een corner van Fredrik Midtsjø. Het gebrekkige verzet van Jake Clarke-Salter was tekenend voor de achilleshiel van Vitesse.

Koud voor het rustsignaal deelde AZ een volgende tik uit. Vitesse had net enige nieuwe hoop gekregen door een kopbal van Maikel van der Werff, maar dat beetje hoop na het spaarzame dreigende moment voor het Alkmaarse doel was snel verdwenen door de 0-2. Teun Koopmeiners zette de gasten met een fraaie vrije trap van grote afstand op koers van een zege.

De productie van de twee AZ-verdedigers dwong Vitesse tot een inhaalrace. De Arnhemse formatie kwam voortvarend uit de kleedkamer. Het was geen doelpunt van grote schoonheid, maar de intikker van Matús Bero in de 48ste minuut was wel het steuntje in de rug op weg naar het wegpoetsen van de achterstand.

De Slowaak was in de zeventigste minuut in de veronderstelling dat de basis voor de gelijkmaker was gelegd. Scheidsrechter Allard Lindhout wees na een duwfout op Bero naar de stip, maar kwam na ingrijpen van de VAR terug op zijn besluit. In plaats van een penalty werd het een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Marco Bizot stopte de poging van Martin Ødegaard en Max Clark zag zijn rebound tegen de paal eindigen.

Het bleek uitstel van executie. In de 77ste minuut werd Thomas Buitink gevonden. De jonge spits, die zaterdag met een hattrick een hoofdrol speelde tegen ADO Den Haag, tekende met een mooie voetbeweging voor de verdiende gelijkmaker. Het was ondanks kansen voor beide doelen de laatste treffer van de avond.

Door het puntenverlies moet AZ er rekening mee houden dat Feyenoord de achterstand minimaliseert. Vitesse zette een volgend stapje op weg naar de play-offs.