Buitenlandse media hard én begripvol voor Oranje na afgang in Frankrijk

Reacties

De afgetekende nederlaag van het Nederlands elftal in het EK-kwalificatieduel met Frankrijk (4-0) is uiteraard ook over de grens niet onopgemerkt voorbij gegaan. De buitenlandse kranten zagen een afgang voor Oranje, maar hebben ook oog voor de verzachtende omstandigheden.

Buitenlandse media hard én begripvol voor Oranje na afgang in Frankrijk
© Pro Shots
Frankrijk
Frankrijk
4 - 0
Nederland
Nederland

'Door het ijs gezakt', opent Het Laatste Nieuws het wedstrijdverslag. 'De rentree van Ronald Koeman als bondscoach is op een afgang uitgedraaid', schrijft de Belgische krant, dat het gehavende Oranje naïef noemt. 'Een wervelend Frankrijk zette Nederland na twintig minuten al op een historische 3-0-achterstand. De teller stopte bij 4-0 en het had veel erger gekund', aldus HLN, dat in een bijzin meldt dat de zieke Anderlecht-keeper Bart Verbruggen 'toch echt een betere keeper is' dan Jasper Cillessen.

Het 'erbarmelijke basisdebuut' van Kenneth Taylor bleef niet onopgemerkt bij de Belgische krant, die zich afvaagt of Koeman misschien had moeten aantreden met het 5-3-2-systeem van Louis van Gaal. 'Had Van Gaal het dan toch allemaal niet zo slecht gezien in Qatar? Fel was de kritiek op zijn persoon wegens de weinig avontuurlijke speelstijl op dat WK. En ook al ontbraken nu de Frenkie de Jongs en de Cody Gakpo's, Van Gaal is natuurlijk niet achterlijk. Dat bewees deze kansloze avond in Parijs misschien wel.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ook Sporza zag een 'weerloos Nederland'. 'Als er na twintig minuten al een Mexican wave door het Stade de France rolt, weet je het wel. Het maakte de slechtste start van het Nederlandse elftal in ruim honderd jaar nog wat pijnlijker', schrijft de Belgische tv-zender. 'Bondscoach Ronald Koeman had zich zijn terugkeer bij het Nederlandse elftal wellicht anders voorgesteld. Hij mocht nog blij zijn dat Mbappé en Konaté de vernedering halfweg niet nog groter maakten', doelde Sporza op de 3-0 ruststand.

Aan de overkant van de Noordzee was de BBC iets genadiger zijn oordeel. De omroep spreekt van een 'frustrerende eerste wedstrijd voor Ronald Koeman tijdens zijn tweede termijn als bondscoach van Nederland' en zag dat het niet hielp dat er vijf spelers afhaakten met een virusinfectie. Sky Sports spreekt van een 'vernedering' voor Nederland in de eerste wedstrijd van Koeman sinds zijn rentree en The Daily Mail concludeert dat de tweede termijn van Koeman 'rampzalig is begonnen'.

Ook Kicker concludeert dat er voor het 'verzwakte Nederland' niets te halen viel tegen Frankrijk. 'Een perfecte start voor Frankrijk, een extreem slechte voor het Nederlands elftal', schrijft het Duitse medium, dat zag dat Oranje werd overlopen. 'Nederland probeerde in de aanval wanhopig iets terug te doen, maar werd achterin overrompeld'. Marca toont begrip voor de lastige situatie van Koeman door het grote aantal afwezigen. 'Frankrijk verzaakte niet en de Nederlanders waren er niet tegen opgewassen.'

Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.