Brøndby titelfavoriet bij herstart competitie

Na een winterstop van drie maanden hervatten de twaalf Superliga-clubs deze zondag de Deense competitie. In de resterende veertien speelrondes vechten in theorie nog vijf ploegen om de titel en strijden drie clubs tegen degradatie.

Hoewel veertien wedstrijden nog voor flink wat verrassingen kunnen zorgen, is iedereen ervan overtuigd dat Brøndby IF de negende landstitel in de clubhistorie zal veroveren. De club uit Kopenhagen voert na negentien speeldagen soeverein de ranglijst aan met een voorsprong van tien punten op regerend landskampioen FC Kopenhagen. De nummers drie, vier en vijf (AB Kopenhagen, Aalborg aB en Esbjerg fB) volgen op respectievelijk elf, twaalf en dertien punten.

Brøndby is tot nu toe verreweg de meest constante ploeg gebleken. De ploeg van de Noorse trainer Åge Hareide bleef de eerste twaalf competitieduels ongeslagen en verloor in totaal pas twee van haar negentien wedstrijden.

Qua voetballend vermogen en individuele kwaliteiten komt alleen FC Kopenhagen in de buurt van de koploper, maar de club van trainer Hans Backe begint uiterst verzwakt aan de tweede competitie helft. Backe zag tijdens de winterstop liefst negen spelers vertrekken, onder wie Jacob Laursen (naar Leicester City), Thomas Rytter (VfL Wolfsburg), Heine Fernandez (AB Kopenhagen) en ex-PSV'ers Niclas Jensen (Manchester City) en Thomas Thorninger (Udinese).

Vanwege de tussentijdse leegloop moest FC Kopenhagen noodgedwongen op spelersjacht. De club versterkte zich de afgelopen drie maanden met Erik Mykland (van 1860 München), Bora Zivkovic (Silkeborg IF), Tomas Antonelius (Coventry City), Martin Albrechtsen (AB Kopenhagen) en het Zuid-Afrikaans talent Iljo van Heerden. Kenners geloven echter niet dat de seelctie daarmee voldoende op peil is gebracht om een serieuze bedreiging te vormen voor Brøndby.

Onderin moeten Aarhus GF, Silkeborg IF en Vejle BK uitvechten wie er samen met Lyngby FC naar de tweede divisie afzakt. Lyngby is als enige ploeg nu al zeker van degradatie. De club werd enkele maanden geleden failliet verklaard en maakt het seizoen noodgedwongen met louter amateurspelers af. Daarna zal de club worden teruggezet naar de achtste divisie in Denemarken.

Bekijk hier al onze video's