Briljante Payet lacht het laatst in spektakelstuk tegen Leipzig

Olympique Marseille heeft een einde gemaakt aan het Europese debuutseizoen van RB Leipzig. In Stade Vélodrome moesten de Duitse gasten in een spektakelstuk buigen voor de Fransen, die zich dankzij Dimitri Payet plaatsten voor de halve finale van de Europa League (5-2).

Voor de wedstrijd incasseerde RB Leipzig, dat het heenduel met 1-0 won, een flinke tegenvaller. Timo Werner was onvoldoende hersteld van een spierblessure en moest daarom in Marseille verstek laten gaan. Ook zonder de clubtopscorer zag het er na twee minuten rooskleurig uit voor de Duitsers. Bruma schoot Leipzig na voorbereidend werk van Jean-Kevin Augustin naar een snelle voorsprong. Maar Leipzig kreeg allerminst de gelegenheid te genieten van de lonkende plaats in de halve finale. Binnen zeven minuten had Marseille dat gevoel weggenomen.

In de zesde minuut was het Stefan Ilsanker die heel ongelukkig de bal in zijn eigen doel werkte na een carambole tussen doelman Péter Gulácsi en Marseille-spits Kostas Mitroglou. Niet veel later keek Leipzig tegen een achterstand aan, toen Bouna Sarr na twee knappe reddingen van Gulácsi uiteindelijk als eindpunt fungeerde van een snelle Franse counter. Het leed leek daarmee nog niet geleden voor de gasten. Dimitri Payet knalde na ruim een kwartier raak. Maar scheidsrechter Björn Kuipers keurde de treffer af, omdat Mitroglou in de aanloop naar de knal van Payet een overtreding had gemaakt op Ilsanker.

Het bleek uitstel van executie. Florian Thauvin profiteerde in de 38ste minuut na een vrije trap van Payet van het slappe verdedigen van Ibrahima Konaté. Dankzij de treffer van de aanvallende middenvelder had Marseille voor rust de schade uit de heenwedstrijd ondanks een beroerde start gerepareerd.

In de tweede helft keerden de kansen steeds weer. Koud uit de kleedkamer ontsnapte Leipzig aan de genadeklap dankzij Gulácsi, die achtereenvolgens Mitroglou en Jordan Amavi van het scoren afhield. In de 55ste minuut zag het er helemaal beter uit na de 3-2 van Augustin, die na een fraai hakje van Naby Keïta de Duitsers weer de beste papieren gaf.

Uitblinker Payet was het die Marseille een half uur voor tijd weer in het zadel hielp. De aanvoerder zette met een weergaloze actie de Leipzig-defensie te kijk om vervolgens met de buitenkant van de rechtervoet zeer fraai de marge weer op twee te brengen. Het bleek de doorslaggevende treffer van de zinderende Europese avond in Marseille, dat in blessuretijd na de goal van Hiroki Sakai een feestje kon gaan bouwen.

Samenvatting: Payet dé uitblinker in voetbalfeest