Brexit: Arsenal-parel Smith Rowe volgt landgenoten naar Bundesliga

Reacties

Arsenal-talent Emile Smith Rowe is naar het voorbeeld van een paar van zijn generatiegenoten naar de Bundesliga vertrokken in de hoop op speeltijd. De overstap naar RB Leipzig past in een trend die tekent hoe beperkt de kansen voor jeugdspelers in Engeland zijn.

Brexit: Arsenal-parel Smith Rowe volgt landgenoten naar Bundesliga

Smith Rowe wordt als huurling bij RB Leipzig waarschijnlijk de zestiende Engelsman in de historie van de Bundesliga. Met name de laatste jaren maken veel talenten vanuit de Premier League-clubs de oversteek naar de Duitse competitie. Smith Rowe is al de negende in de laatste twee jaar (zie tabel hieronder).

Jadon Sancho is hét voorbeeld van hoe snel het kan gaan als er kansen zijn. De dribbelaar werd door Manchester City opgepikt bij Watford en stond bekend als een van de grootste talenten van The Citizens. Hij kreeg in 2017 een extreem lucratief contract voorgeschoteld, maar zag tegelijkertijd dat de weg naar een basisplaats door tal van aankopen werd geblokkeerd bij de ploeg van Pep Guardiola. Sancho wees de aanbieding af en koos voor een onorthodoxe route naar de top. Anderhalf jaar na zijn komst is de achttienjarige Engelsman een sensatie bij Borussia Dortmund en mag hij zich Engels international noemen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bij die Deutsche Welle zei Sancho een paar maanden geleden: 'Ik hoop dat ik een rolmodel kan zijn voor de nieuwe generatie. Leeftijd is maar een getal. Zeker in Engeland verlaten mensen het land vaak niet voor hun 22ste, maar ik wil tegen iedereen die dit ziet, zeggen: wees niet bang, pak je kansen.'

Steeds meer Engelsen volgen nu in zijn spoor. Everton-talent Ademola Lookman maakte vorig seizoen nog veel indruk als huurling bij RB Leipzig en is nu op Goodison Park gewoon weer op de bank beland. Reiss Nelson, een goede vriend van Sancho, imponeert dit seizoen als Arsenal-huurling bij 1899 Hoffenheim, nadat kansen in Noord-Londen uitbleven.

De Engelse talenten die sinds de zomer van 2017 naar Duitsland vertrokken zijn. Transferbedragen in miljoenen euro's.

Naam Van Naar Bedrag
Kaylen Hinds Arsenal Wolfsburg 1,5
Ryan Kent Liverpool Freiburg Huur
Jadon Sancho Manchester City Borussia Dortmund 7,8
Reece Oxford West Ham United Borussia Mönchengladbach Huur
Ademola Lookman Everton RB Leipzig Huur
Keanan Bennets Tottenham Hotspur Borussia Mönchengladbach 2,25
Reiss Nelson Arsenal 1899 Hoffenheim Huur
Rabbi Matondo Manchester City Schalke 04 9
Emile Smith Rowe Arsenal RB Leipzig Huur

Dat Smith Rowe voor RB Leipzig heeft gekozen om ervaring op te doen is geen toeval. Voormalig hoofdscout van Tottenham Hotspur Paul Mitchell is bij de Duitse club verantwoordelijk voor de in- en doorstroom van talenten en Leipzig heeft zo extra kennis van de Engelse markt.

Bij Arsenal wachtte Smith Rowe nog op zijn Premier League-debuut. De achttienjarige buitenspeler moest het binnen de selectie van manager Unai Emery met speeltijd in de Europa League en Engelse bekertoernooien doen. Met twee goals in de groepsfase van de Europa League gaf hij zijn visitekaartje al af.

Hudson-Odoi
Callum Hudson-Odoi is mogelijk de volgende Engels jeugdinternational die naar de Bundesliga vertrekt. De achttienjarige buitenspeler van Chelsea steggelt met de Londense leiding al een tijd over een transfer naar Bayern München. Volgens Engelse media zijn al vijf aanbiedingen van de Duitse grootmacht afgewezen. Chelsea-manager Maurizio Sarri heeft benadrukt dat hij in Hudson-Odoi een belangrijke speler voor de toekomst ziet, maar liet het toptalent woensdagavond op bezoek bij AFC Bournemouth (4-0) buiten de selectie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.