Brazilië zit met een heuse Europese vloek in de maag

Reacties

Brazilië ging als topfavoriet naar het WK in Qatar, maar sneuvelde in de knock-outfase opnieuw tegen een Europees land. Voor de Zuid-Amerikanen is dat een pijnlijke traditie geworden.

Brazilië zit met een heuse Europese vloek in de maag
© Pro Shots
Kroatië
Kroatië
ns
1 - 1
Brazilië
Brazilië

Vijfvoudig wereldkampioen Brazilië kroonde zich in 2002 voor het laatst tot de beste van de wereld en hoopte dat feestje twintig jaar na dato te kunnen herhalen. Vrijdag ging het echter mis tegen Kroatië, dat na een gelijkspel de strafschoppen beter nam. Niet Brazilië, maar Kroatië (de verliezend finalist van vier jaar geleden) gaat naar de halve finale.

Voor Brazilië gaat het nu al voor het vijfde WK op rij mis tegen een Europees land in de knock-outfase. In 2006 werd Brazilië in de kwartfinale uitgeschakeld door Frankrijk, vier jaar later was Nederland in de kwartfinale te sterk. De 1-7 nederlaag tegen Duitsland in 2014 (halve finale) ligt nog in ieders geheugen en vier jaar geleden werd Brazilië in de kwartfinale geëlimineerd door België.

Brazilië speelde op deze toernooien in de achtste finales niet tegen een Europese tegenstander; in 2014 gebeurde dat ook niet in de kwartfinale. Dat betekent dat de Brazilianen nu al twintig jaar lang geen knock-outwedstrijd tegen een Europees land hebben gewonnen.

de europese vloek van Brazilië op WK's

Jaar Achtste finale Kwartfinale Halve finale
2006 Brazilië-Ghana 3-0 Brazilië-Frankrijk 0-1
2010 Brazilië-Chili 3-0 Nederland-Brazilië 2-1
2014 Brazilië-Chili 1-1, wnv Brazilië-Colombia 2-1 Brazilië-Duitsland 1-7
2018 Brazilië-Mexico 2-0 Brazilië-België 1-2
2022 Brazilië-Zuid-Korea 4-1 Kroatië-Brazilië 1-1, vns
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.