Botman sluit hectisch Lille-debuut af met gemengde gevoelens

Sven Botman heeft zaterdagavond een bewogen debuut voor Lille OSC beleefd. In de kraker tegen Stade Rennes vielen twee rode kaarten en twee goals, eerlijk verdeeld over beide ploegen. De jonge Nederlander speelde behoorlijk, maar kon de late gelijkmaker van de bezoekers niet voorkomen.

Lille
Lille
1 - 1
Rennes
Rennes

De twintigjarige centrumverdediger doorliep de jeugdopleiding van Ajax, debuteerde namens de Amsterdamse beloften ook in de Keuken Kampioen Divisie, waarna hij afgelopen seizoen werd verhuurd aan SC Heerenveen. In Friesland maakte Botman indruk, hij leek klaar om voor zijn kans te gaan in de Johan Cruijff Arena, maar koos er uiteindelijk toch voor om naar Les Dogues te verkassen.

Zijn eerste officiële optreden voor Lille was zaterdagavond op papier direct een kraker: de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe Ligue 1-seizoen was een confrontatie tussen de nummers vier en drie van de afgelopen jaargang. En een kraker werd het ook echt, want er gebeurde werkelijk van alles. Zo kreeg Rennes-verdediger Sacha Boey na ruim een halfuur rood toen hij de bal met een vliegende high-kick uitverdedigde, maar daarbij ook tegenstander Reinildo met zijn voet in het gezicht raakte.

Niet veel later pakte Lille de voorsprong. Na een splijtende pass van Xeka bleef Jonathan Bamba na een knappe aanname koel: 1-0. Dat was een paar minuten voor rust, maar ook de thuisploeg haalde het rustsignaal niet met elf spelers. Reinaldo leek de bal te spelen met een tackle op tegenstander Raphinha, maar de scheidsrechter vond dat hij té lomp inkwam en stuurde hem direct weg. Dat was een passend einde van een hectische eerste helft, waarin Botman een uitstekende indruk maakte.

Ook na rust hielden hij en zijn verdedigende collega's lang stand, tot een kwartier voor tijd. Bij de gelijkmaker was Botman zijdelings betrokken, al kon hij er weinig aan doen. Na een dreigende voorzet van rechts greep Botman in, waarbij hij een corner moest toestaan. Uit die hoekschop ging het alsnog mis. Het zeventienjarige, ingevallen wonderkind Eduardo Camavinga kopte de bal door, Damien Da Silva schoot 'm bij de tweede paal binnen: 1-1. Dat was ook de eindstand, waardoor de vuurdoop van Botman met gemengde gevoelens eindigde.