Het Bayer Leverkusen van trainer Peter Bosz heeft zaterdag voor een verrassing gezorgd in de Bundesliga door nummer twee Bayern München te verslaan. De oefenmeester bewees zijn oude club, koploper Borussia Dortmund, daarmee een dienst.

Bayer Leverkusen
3 - 1
Bayern München

Leverkusen begon scherp aan de wedstrijd, voortbordurend op de overtuigende winst bij VfL Wolfsburg (0-3) van vorige week. De thuisploeg hoopte al na twee minuten op een penalty toen het de vraag was of Bayern-verdediger Mats Hummels hands maakte, maar scheidsrechter Tobias Stieler legde de bal niet op de stip. Aan de andere kant maakte Kingsley Coman het de verdediging van Leverkusen lastig. Hij stuitte na een kwartier op keeper Lukas Hrádecky.

Na het sterke begin ging de storm in de wedstrijd wat liggen en was het aantal kansen gering. Bayern groeide daardoor wel in de wedstrijd en sloeg vlak voor rust toe. Hummels bediende Coman, maar Hrádecky redde in eerste instantie. Vervolgens gaf Thomas Müller de bal aan de rechterkant voor en werkte Leon Goretzka de bal in het doel: 0-1. Robert Lewandowski zorgde in de extra tijd nog bijna voor 0-2, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Een meevaller voor Bosz, maar de trainer zag voor rust wel sterspeler Kai Havertz geblesseerd uitvallen. Julian Baumgartlinger kwam er voor hem in.

Doordat de 0-2 van Bayern werd afgekeurd, zat Leverkusen bij het begin van de tweede helft wel vol in de wedstrijd. De thuisploeg moest zich wel wat doelgerichter tonen en dat deed aanvaller Leon Bailey na 53 minuten. De vleugelspeler nam een vrije trap van zo'n twintig meter afstand en schoot de bal buiten het bereik van keeper Sven Ulreich raak in de linkerhoek: 1-1. Het was pas het eerste schot op doel van Leverkusen.

De glimlach ging voorlopig niet van het gezicht van Bosz, want tien minuten na de gelijkmaker scoorde zijn ploeg opnieuw. Na een doeltrap van Hrádecky lag de bal er in rap tempo in na een snelle aanval. Mitchell Weiser gaf een fraaie steekpass op Karim Bellarabi. Hij bediende Kevin Volland, die de bal met een simpel tikje achter Ulreich werkte: 2-1.

Bayern ging vervolgens in de achtervolging en kwam via James Rodríguez dicht bij de gelijkmaker. Weiser blokte een kopbal van de Colombiaan na een voorzet van Lewandowski. Daarna bracht trainer Niko Kovac drie nieuwe aanvallende krachten: Serge Gnabry, Alphonso Davies en Renato Sanches. De wissels hadden niet het gewenste effect, want Leverkusen hield stand en kwam in de slotfase via Lucas Alario uit een counter nog op 3-1 na een pass van Julian Brandt.

Bosz stijgt door de zege met Leverkusen naar de zevende plaats in de Bundesliga met dertig punten. Bayern blijft tweede met 42 punten, terwijl koploper Dortmund een punt uitliep door een gelijkspel tegen Eintracht Frankfurt (1-1). BVB heeft 49 punten.