Bosz, Sinkgraven en Botman op bijzonder Europees toplijstje

Er zijn in de grootste Europese competities vijf clubs die in de tot nu toe gespeelde competitiewedstrijden minder dan tien minuten op achterstand stonden. Tot dat selecte gezelschap behoren onder meer het Bayer Leverkusen van trainer Peter Bosz en linksback Daley Sinkgraven én het Lille OSC van Sven Botman.

Van de 98 clubs uit de vijf grootste competities van Europa stonden er twee (!) nog geen enkele minuut op achterstand. Atlético Madrid speelde vijf wedstrijden: tweemaal werd het 0-0, tweemaal won de ploeg van trainer Diego Simeone met 2-0, terwijl Granada in de openingswedstrijd van het seizoen (6-1 voor Atlético) pas bij een 5-0 achterstand wist te scoren.

Ook AC Milan weet dit seizoen nog niet wat het is om achter te staan. Na drie zeges op rij zonder tegentreffer (2-0, 0-2, 3-0) wonnen I Rossoneri van stadgenoot Inter. Dat duel werd 1-2, maar de tegengoal viel pas toen het al 0-2 stond. En tijdens de 3-3 tegen AS Roma van maandagavond was het telkens AC Milan dat op voorsprong kwam, waardoor AS Roma driemaal de gelijkmaker moest maken.

In Duitsland stond iedere ploeg dit seizoen al wel eventjes op achterstand, maar twee ploegen hielden in dat opzicht de schade beperkt. RB Leipzig kwam thuis tegen Hertha BSC al vroeg op achterstand, maar maakte dat twee minuten later al goed en won uiteindelijk met 2-1. Drie van de overige vier wedstrijden werden door Die Roten Bullen gewonnen zonder tegentreffer, het andere duel eindigde in 1-1, maar daarin nam de ploeg de leiding.

Dat 1-1 gelijkspel waarin RB Leipzig op voorsprong kwam, was overigens tegen Bayer Leverkusen. Zes minuten nadat het 0-1 werd, maakte Kerem Demirbay er 1-1 van voor de ploeg van Bosz. En dat waren dan weer de enige zes minuten dat Leverkusen dit seizoen tegen een achterstand aankeek, waarmee de ploeg vierde staat op deze ranking. De defensie (waar Sinkgraven als linksback telkens in de basis begon) hield tegen VfL Wolfsburg (0-0) en FSV Mainz 05 (0-1 winst) de nul, tegen VfB Stuttgart (1-1) en FC Augsburg (3-1 winst) scoorde de tegenstander pas ná Leverkusen.

De topvijf van deze defensieve ranglijst wordt gecompleteerd door Lille OSC, waar de van Ajax overgenomen Sven Botman dit seizoen een vaste waarde is én grote indruk maakt. Wat de hoge notering voor Les Dogues extra knap maakt: de club speelde al acht competitieduels. Daarvan werden er vijf gewonnen zonder tegengoal en eindigden er drie in 1-1. Tijdens de laatste van die drie remises (afgelopen weekend, tegen OGC Nice) maakte Kasper Dolberg de 1-0, maar negen minuten later stond het alweer gelijk.