Borussia Dortmund in derby veel te sterk voor Schalke

Schalke 04 is in de Kohlenpott-derby bij Borussia Dortmund kansloos tenonder gegaan. De thuisclub was veel te sterk voor de ploeg van trainer Huub Stevens en spits Klaas-Jan Huntelaar.

Borussia Dortmund - Schalke 04 2-0

Borussia Dortmund begon bijzonder aanvallend aan de wedstrijd. Al in de tweede minuut kreeg Marcel Schmelzer de eerste kans namens de thuisclub. Zijn vrije trap ging maar net naast. Nadat ook Jakub Blaszczykowski een goede kans had gekregen, opende Robert Lewandowski in de zestiende minuut de score. De Poolse spits kopte een vrije trap van Schmelzer binnen en zette de regerende landskampioen daarmee op een verdiende voorsprong.

Roman Weidenfeller, doelman van Dortmund, had de bal nog niet geraakt voor de 1-0 en zag dat zijn ploeg op zoek ging naar een grotere voorsprong. Na een klein half uur kreeg Mario Götze een uitgelezen mogelijkheid op de 2-0, maar doelman Lars Unnerstall en Joel Matip op de doellijn voorkwamen dat. Schalke kwam er in de eerste helft nauwelijks aan te pas in Dortmund.

Na rust hetzelfde beeld in het Signal Iduna Park. Dortmund was heer en meester, terwijl Schalke geen enkel gevaar wist te stichten. Götze kreeg opnieuw een grote kans, maar kort daarna - in de 61ste minuut - zorgde Felipe Santana alsnog voor de beslissing. De mee opgekomen verdediger schoot de rebound binnen nadat Lucas Barrios alleen voor Unnerstall nog gemist had.

Stevens weigerde de handdoek in de ring te gooien en bracht met Teemu Pukki, Ciprian Marica en José Manuel Jurado nog drie aanvallende wissels. Maar dat mocht niet baten. Dortmund kwam geen moment meer in gevaar en hield de drie punten in eigen huis.

Hertha BSC - Bayer Leverkusen 3-3Hertha BSC kreeg al na vijf minuten een strafschop vanwege hands, maar Levan Kobiashvili schoot slap in zodat Leverkusen-doelman Bernd Leno kon redden. Twee minuten later tekende Pierre-Michel Lasogga op aangeven van Raffael wél voor 1-0. En weer tien minuten later was Leverkusen-verdediger Nikita Rukavytsya zo ongelukkig de bal in eigen doel te koppen: 2-0.

Eren Derdiyok bracht Bayer Leverkusen halverwege de eerste helft met een mooi schot, maar uit het niets, dichter bij Hertha: 2-1. Dezelfde Derdiyok was na een uur opnieuw met een volley succesvol en bracht Bayer Leverkusen na tachtig minuten met een geplaatst schot zelfs op 2-3. De uitploeg zette een knappe inhaalrace neer, maar moest acht minuten voor tijd toch de gelijkmaker toestaan. Lasogga promoveerde het voorbereidende werk van Kobiashvili tot doelpunt.

Overige uitslagen1899 Hoffenheim - SC Freiburg 1-1FC Augsburg - VfL Wolfsburg 2-01. FC Nürnberg - 1. FC Kaiserslautern 1-0 Foto: VI Images