Blunder Jorginho zit Chelsea dwars in topper tegen Man Utd

Manchester United heeft in zijn tweede wedstrijd na het ontslag van Ole Gunnar Solskjaer met hangen en wurgen een punt gepakt in de Premier League-topper tegen Chelsea. Op Stamford Bridge was een hoofdrol weggelegd voor Chelsea-aanvoerder Jorginho, bij wie de frustratie zondagavond zal overheersen.

Chelsea
Chelsea
1 - 1
Manchester United

De gekozen tactiek van interim-manager Michael Carrick was misschien niet gedurfd, maar de keuzes van de oud-middenvelder waren dat zeker wel. Hij passeerde Cristiano Ronaldo en koos voor een tweemansvoorhoede met Marcus Rashford en Jadon Sancho. Het was een keuze voor snelheid en tegelijkertijd voor een verstevigd middenveld, waarmee Chelsea afgestopt moest worden. Dat laatste lukte in de eerste helft onvoldoende met het driemansblok Fred, Scott McTominay en Nemanja Matic achter Bruno Fernandes op het middenveld. Donny van de Beek was gepasseerd.

Het was een klein wonder dat Chelsea, waar Hakim Ziyech een basisplaats had, in de eerste helft niet op voorsprong kwam. De koploper van Engeland speelde een halve week na de knappe Champions League-zege op Juventus vol vertrouwen en creëerde veel kansen. David De Gea groeide uit tot een echte sta-in-de-weg voor The Blues. In de vierde minuut redde de Spanjaard met zijn linkervoet al geweldig op een schot van Callum Hudson-Odoi. De redding van De Gea even later op een afstandsknal van Antonio Rüdiger was ook fabuleus en Hudson-Odoi kreeg de bal ook bij een tweede poging niet voorbij de goalie. Met vaak slordig balverlies op eigen helft speelde United onder druk van Chelsea de thuisploeg in de kaart, maar De Gea hield de bezoekers dus overeind.

Eén keer was United voor rust echt dreigend. Dat was in de 41ste minuut na een dieptepass op Sancho. De 21-jarige Engelsman kon de bal met zijn borst onvoldoende controleren, waardoor hij niet oog in oog met Édouard Mendy kwam te staan en de kans verloren ging. Het was wel een voorbode voor wat komen ging, weliswaar met hulp van Chelsea. In de vijftigste minuut counterde United wel naar 0-1. Dat gebeurde na een knal naar voren van Bruno Fernandes. De achtergebleven Jorginho probeerde de bal uit de lucht te controleren, maar ging daarbij flink in de fout. Sancho pikte de bal op en ging met Rashford op Mendy af. De zomeraanwinst bleef rustig en schoof de bal in de korte hoek. Het was al zijn tweede goal een week, dinsdag scoorde hij uit tegen Villarreal (0-2) voor het eerst voor United.

Zo moest Chelsea ondanks de grote dominantie en de vele doelpogingen plotseling in de achtervolging. Ziyech gaf de bal kort na de 0-1 geweldig mee aan Ruben Loftus-Cheek, maar diens pass op Timo Werner kwam niet aan. Laatstgenoemde miste kort daarna een grote kans. Zo groeide de frustratie bij Chelsea, waar Thomas Tuchel met de net herstelde Romelu Lukaku, Mason Mount, Kai Havertz en Christian Pulisic veel aanvallende wapens op de bank had zitten. Die wapens waar niet nodig om de gelijkmaker te forceren. Die viel na een ongelukkige actie van United-verdediger Aaron Wan-Bissaka. Bij een poging de bal weg te werken uit zijn eigen strafschopgebied raakte de rechtsback Thiago Silva. Scheidsrechter Anthony Taylor wees naar de stip en vanaf elf meter verzachtte Jorginho de pijn na zijn fout: 1-1.

Ronaldo was ingevallen vlak voordat Chelsea op gelijke hoogte kwam. Lukaku, Mount en Pulisic vielen in het laatste kwartier in bij de thuisploeg. Wie van de verse aanvallende krachten zou het verschil maken in de slotfase? Het was in een levendige slotfase middenvelder Fred die aan United-zijde de beste kans had om matchwinner te worden. Na schlemielig balverlies van Mendy lukte het de Braziliaan niet om de fout van de Chelsea-doelman af te straffen. Ziyech waagde ook een poging het beslissende doelpunt te maken, maar zijn schot werd geblokt door McTominay. Rüdiger miste diep in de extra tijd nog een goede mogelijkheid.

Zo bleef het bij 1-1 op Stamford Bridge, waar Van de Beek in de 89ste minuut pas zijn opwachting mocht maken. Chelsea blijft ondanks het puntenverlies koploper in Engeland. United staat achtste in de Premier League.