Ronaldo en Sancho redden ploeterend Man Utd, spektakel bij Atalanta

Reacties

Manchester United heeft de eerste wedstrijd na het ontslag van Ole Gunnar Solskjaer gewonnen. In de Champions League werd met Donny van de Beek in de basis gewonnen van Villarreal, waardoor overwintering in het miljardenbal een feit is voor de crisisclub.

Ronaldo en Sancho redden ploeterend Man Utd, spektakel bij Atalanta
© Pro Shots
Villarreal
Villarreal
0 - 2
Manchester United
Manchester United

Van de Beek had dinsdagavond in Spanje voor het eerst sinds 22 september een basisplaats bij United. En hij hoefde ongetwijfeld tot zijn blijdschap eens niet in een ondersteunende rol in de schaduw van Bruno Fernandes te spelen. Interim-manager Michael Carrick had de Portugees gepasseerd en koos voor een middenveld met Scott McTominay, Fred en Van de Beek, waarbij laatstgenoemde op zijn favoriete plek als nummer 10 speelde.

De hoop bij United was dat een aantal spelers bevrijd zou zijn door het ontslag van Solskjaer na de blamage van afgelopen zaterdag uit tegen Watford (4-1). De realiteit was vooralsnog anders in Estadio de la Ceramica. Het dolende elftal worstelde ook tegen Villarreal. De thuisploeg, waar Arnaut Danjuma een basisplaats had, had in de eerste helft de beste kansen. Yéremy Pino knalde de bal in de tiende minuut vanuit kansrijke positie in het zijnet. Daarna was Manu Trigueros het dichtst bij de openingstreffer. Hij stuitte tot twee keer toe op De Gea, die geweldig keepte.

De Gea was de uitblinker bij United, waar Van de Beek zich niet kon onderscheiden. De ex-Ajacied werd in de 66ste minuut gewisseld door Carrick. Van de Beek had op dat moment 28 balcontacten gehad, was geen enkele keer tot een doelpoging gekomen en had geen kans gecreëerd voor een ander. Het was voor hem ook lastig om op te vallen in een stroef spelend elftal. Hetzelfde gold voor Jadon Sancho, die ook eens de kans had gekregen in de basis.

Met het inbrengen van Fernandes voor Van de Beek en Marcus Rashford voor Anthony Martial werd United wel dreigender. Na ruim zeventig minuten opende Sancho bijna de score na voorbereidend werk van Fernandes, maar de buitenspeler kreeg de bal van dichtbij niet voorbij de sterk uitgekomen Geronimo Rulli. In de 78ste minuut werd de Argentijn wel gepasseerd, door eigen toedoen. Rulli leidde de goal van United in met een foute inspeelpass op Étienne Capoue, die werd afgetroefd door Fred. Laatstgenoemde speelde de bal snel naar Cristiano Ronaldo, die de bal simpel met een boog voorbij Rulli in het doel schoot: 0-1.

Zo hielp Villarreal de bezoekers in het zadel met een knullige fout in de opbouw. In de negentigste minuut incasseerde de thuisploeg de genadeklap. Zomeraankoop Sancho maakte zijn eerste goal voor United door op aangeven van Fernandes af te ronden: 0-2. United is door de zege op de Spaanse subtopper geplaatst voor de knock-outfase van de Champions League. Het is voor The Red Devils de eerste overwintering op het hoogste Europese podium sinds het seizoen 2018/19. Villarreal gaat met de Atalanta Bergamo, dat later op de avond in actie kwam tegen Young Boys (zie hieronder) op de laatste speeldag strijden om het andere ticket voor overwintering.

BSC Young Boys
BSC Young Boys
3 - 3
Atalanta Bergamo
Atalanta Bergamo

Het duel tussen Young Boys en Atalanta Bergamo in Bern werd een waar spektakelstuk. Duvan Zapata gaf daar de aanzet voor door in de tiende minuut al de score te openen namens de bezoekers, waar Marten de Roon startte in tegenstelling tot reserve Teun Koopmeiners. Hans Hateboer ontbrak door een blessure.

De Italianen gaven de voorsprong uit handen en zagen Young Boys op gelijke hoogte komen via Jordan Siebatcheu. In het evenwichtige en vermakelijke duel viel het derde doelpunt kort na rust. José Luis Palomino tekende voor de 1-2, waarna de Atalanta-defensie onder druk van de Zwitsers opnieuw kwetsbaar bleek. Vincent Sierro maakte in de tachtigste minuut gelijk en met de 3-2 van Silvan Hefti leek vier minuten later het drama compleet voor de ploeg van Gian Piero Gasperini.

Koopmeiners was inmiddels ingevallen en zag vlak voor tijd dat via Luis Muriel alsnog een punt gered werd (3-3). Het was voor Atalanta een belangrijk punt in de strijd om plek drie, maar om in de toptwee van de poule te eindigen, moet in de laatste speelronde alsnog gewonnen worden van Villarreal.

UEFA Champions League

Stand Groepsfase Groep F UEFA Champions League 2021/2022

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Manchester United
6
3
2
1
11-8
+3
11
2
Villarreal
6
3
1
2
12-9
+3
10
3
Atalanta Bergamo
6
1
3
2
12-13
-1
6
4
BSC Young Boys
6
1
2
3
7-12
-5
5
* Actueel tot en met 15 mrt. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.