Blunder Groningse winteraanwinst leidt pijnlijke nederlaag in degradatiekraker in

FC Volendam heeft een belangrijke zege geboekt op concurrent FC Groningen. De ploeg van Wim Jonk kwam drie keer in de wedstrijd op voorsprong en de derde keer bleek scheepsrecht.

FC Volendam
FC Volendam
3 - 2
FC Groningen

Dennis van der Ree begon met drie van de vier winteraanwinsten in de basis aan de degradatiekraker tegen FC Volendam. Achterin stonden Mads Bech Sørensen en Matej Chalus opgesteld, terwijl de Noor Johan Hove op het middenveld stond. Voorafgaand aan het duel was het verschil tussen de twee ploegen slechts één punt in het voordeel van Volendam.

Groningen hoopte door een zege op de nummer zestien van de competitie van de laatste plek af te komen, maar kende een dramatische start. Uitgerekend Chalus, de Tsjechisch international die voor rust en ervaring achterin moet zorgen, ging gruwelijk in de fout bij de 1-0. Hij speelde de bal te kort terug op zijn doelman, waardoor Gaetano Oristanio de bal kon oppikken en zijn eerste treffer van het seizoen maakte.

Gelukkig voor FC Groningen hadden niet alle aanwinsten last van de zenuwen. Hove deed donderdag ook al mee tegen Cambuur en bracht Groningen nu in de volgende kelderkraker op gelijke hoogte. Een teruggekopte corner werd door de zeventienjarige Thijmen Blokzijl met een sliding teruggelegd en daar stond de Noor klaar om binnen te schieten: 1-1.

Hoewel de Trots van het Noorden meer de bal had en ook iets gevaarlijker was, kwam de thuisclub na rust wederom op voorsprong. Een afgeslagen vrije trap werd door Florent Da Silva opnieuw ingebracht en zijn voorzet belandde pal op het hoofd van Calvin Twigt.

In het vervolg ontsnapte Groningen aan de derde tegentreffer, toen de uitblinkende Blokzijl de bal nog een keer van de lijn haalde. Een belangrijke ingreep, want een dik kwartier voor tijd kwam Groningen terug tot 2-2. Ricardo Pepi kreeg de bal het zestienmetergebied in gestoken en profiteerde vanuit een lastige hoek van matig keeperswerk van Filip Stankovic.

Terwijl FC Groningen de rode lantaarn al voorzichtig aan het inpakken was om per post naar Leeuwarden op te sturen, kreeg het de deksel enkele minuten later alsnog op de neus. Een aangeraakte voorzet van Oristanio viel per toeval precies voor de voeten van Robert Mühren bij de tweede paal, die Volendam alsnog de 3-2 zege bezorgde.

Door dat doelpunt gaat Groningen concurrent Cambuur niet voorbij op de ranglijst en blijft het hekkensluiter van de Eredivisie. Volendam staat door de zege boven de degradatiestreep.