Blunder Bonucci deert AC Milan niet

Ondanks een slechte start heeft AC Milan zich donderdagavond verzekerd van de groepswinst in de Europa League. Leonardo Bonucci ging pijnlijk in de fout tegen Austria Wien, maar zag zijn ploeg alsnog ruim winnen=. In Groep C maakt Eljero Elia met Istanbul Basaksehir nog een heel kleine kans op een plek in de zestiende finales.

Groep D
Na teleurstellende remises tegen AEK Athene - zowel in Italië als in Griekenland bleef het bij 0-0 - moest AC Milan tegen Austria Wien een resultaat neerzetten om de koppositie in de groep te verstevigen. In San Siro ging het echter al na twintig minuten mis. Doelman Gianluigi Donnarumma kwam uit na een lange bal, maar verloor het sprintduel van Christoph Monschein. De aanvaller van Austria Wien omspeelde de goalie, maar schoot vervolgens slap in. Aanvoerder Leonardo Bonucci leek de bal simpel uit het doel te kunnen glijden, maar ging op knullige wijze in de fout (zie video onder).

Lang had AC Milan niet nodig om de schade te herstellen. Ricardo Rodríguez werd enkele minuten na de 0-1 volledig vrijgelaten bij de tweede paal en kon een voorzet rustig aannemen, voordat hij de bal tussen de benen van de goalie doorwerkte. Tien minuten voor rust profiteerde André Silva van een vrije trap die doorschoot en kort voor de pauze deed Patrick Cutrone ook van zich spreken: 3-1. In de tweede helft maakte Silva vanuit de draai nog zijn tweede van de avond, wat zijn doelpuntentotaal in de Europa League dit seizoen op zes brengt. Daarmee is de spits gedeeld topscorer. Ook Cutrone eindigde de avond met twee doelpunten achter zijn naam. Na een vlotte combinatie omspeelde hij in blessuretijd goalie Patrick Pentz en zorgde hij voor de eindstand: 5-1.

Door de winstpartij is AC Milan zeker van de groepswinst. AEK Athene kwam in eigen huis niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Rijeka, waardoor met nog één wedstrijd te spelen het verschil tussen de nummer één en twee niet te overbruggen is. AC Milan kan de prestaties in de Europa League goed gebruiken, want de club staat zevende in de Serie A, met zestien punten achterstand op koploper Napoli.

Groep C
Sporting Braga heeft zich donderdagavond geplaatst voor de volgende ronde van de Europa League. Thuis werd met 2-1 afgerekend met 1899 Hoffenheim, dat door de nederlaag uitgeschakeld is. De beslissing viel tien minuten voor tijd.

De wedstrijd was amper begonnen toen de Portugezen op voorsprong kwamen. Braga ging vanaf de aftrap soeverein van start, brak door aan de linkerkant, waarna een afvallende bal door Marcelo Goiano achter keeper Oliver Baumann werd gewerkt.

De uitploeg vocht voor zijn laatste kans in Europa en kreeg genoeg mogelijkheden op de gelijkmaker. Andrej Kramaric en ex-Eredivisionist Mark Uth hadden echter het vizier niet op scherp staan. Een kwartier voor tijd was het alsnog raak. Uit een standaardsituatie was Uth dit keer wél trefzeker: 1-1.

De goal hield de Europa League-droom van Hoffenheim levend, tot tien minuten voor tijd. Fransérgio bracht de stand op 2-1, alvorens de Braziliaan in blessuretijd ook nog de eindstand bepaalde op 3-1. Dit betekende automatisch het vonnis voor de Bundesliga-club, dat zijn Europese debuut ziet stranden in de groepsfase.

Mark Uth scoorde voor 1899 Hoffenheim, maar kon uitschakeling in de Europa League niet voorkomen tegen Sporting Braga.

Istanbul Basaksehir heeft na donderdagavond nog een kleine kans op de knock-outfase van de Europa League. De Turken, met Eljero Elia 87 minuten op de bank, wonnen donderdagavond knap bij Ludogorets: 1-2.

Bij de Bulgaren, die voorafgaand aan het treffen bovenaan stonden in Groep C, begonnen zowel Jody Lukoki als Virgil Misidjan in de basis. Eerstgenoemde werd in de rust gewisseld. Toen stond Ludogorets al achter. Edin Visca en Kerim Frei bepaalden de ruststand al na een klein half uur op 0-2.

Na dik een uur spelen deed Marcelinho iets terug voor de thuisploeg, maar verder dan dat kwam Ludogorets niet. Door de nederlaag van de Bulgaars kampioen heeft het op 7 december aan een punt op bezoek bij Hoffenheim genoeg voor overwintering. Het verschil met Basaksehir in de groep is drie punten en vier goals.