Blues en Reds voor even vrienden

Everton bewees stadgenoot en aartsrivaal Liverpool een uitstekende dienst, door Arsenal drie punten afhandig te maken. De Reds, die eerder op de dag al wonnen bij Leeds, staan nu aan kop. Manchester United liet weer eens punten liggen, nu bij Fulham.

Het is nog maar zo kort geleden dat Arsenal-manager Arsène Wenger het zo zeker wist. 'Arsenal wordt dit seizoen ongeslagen kampioen', zo klonkt het brutaal en vol zelfsvertrouwen uit de mond van de Fransman. Het bleek bovendien ongegrond, want al op de tiende speeldag is de eerste nederlaag voor de ploeg uit Londen een feit.

De Gunners gingen op het Goodison Park van Everton keihard onderuit. Fredrik Ljungberg opende voor de hoofdstedelingen in de achtste minuut nog wel de score, maar daarmee was de koek al op. Tomasz Radzinski zorgde halverwege de eerste helft voor de gelijkmaker en op een puntendeling leek het lange tijd uit de draaien. De pas zestienjarige Wayne Rooney zorgde in de negentigste minuut echter voor de winnende treffer: 2-1.

De Blues bewezen daarmee aartsrivaal en stadgenoot Liverpool een geweldige dienst. De ploeg van Gérard Houllier had namelijk eerder op de dag al met 1-0 bij Leeds United gewonnen door een treffer van Alif Alassane Diao (foto). De ongeslagen Reds - één punt voorsprong - namen daardoor de koppositie over van Arsenal.

De Liverpudlians hebben inmiddels al een voorsprong van zes punten opgebouwd op Manchester United . De Mancunians liepen bij het Fulham van keeper Edwin van der Sar namelijk opnieuw tegen puntverlies aan. Steve Marlet had de thuisploeg tien minuten voor de rust aan de leiding gebracht, waarna Ole-Gunnar Solskjær pas na een dik uur spelen iets terug kon doen.

Stadgenoot Manchester City deed het nauwelijks beter. Sterker: op Maine Road ging de ploeg met maar liefst 0-3 ten onder tegen Chelsea. Gianfranco Zola was de gevierde man bij de Londenaren, door twee maal te scoren. Jerrel Hasselbaink nam de derde treffers voor zijn rekening.

Ook Alan Shearer scoorde twee keer voor zijn ploeg Newcastle United, en dat nog wel tegen zijn oude club Blackburn Rovers. Toch was het bij lange na niet voldoende voor de overwinning, want de ploeg van managar Bobby Robson ging met maar liefst 5-2 onderuit. David Dunn (twee keer), Martin Taylor (twee keer) en een eigen doelpunt van Andy Griffin. Breekpunt in de wedstrijd was de rode kaart die Newcastle-verdediger Nikos Dabizas al na vier minuten kreeg voorgehouden.