Blind kan nieuw Oranje-debacle op Wembley niet gebruiken

Reacties

Danny Blind kan dinsdag de boeken ingaan als de slechtst startende bondscoach in de Oranje-historie als hij tijdens zijn zevende interland verliest van Engeland. Een nederlaag op Wembley betekent dat Blind het minstens zo slecht doet als zijn voorganger Guus Hiddink en Jaap van der Leck (begin jaren vijftig). En de oud-international bewaart al geen fijne herinneringen aan de Engelse voetbaltempel.

Blind kan nieuw Oranje-debacle op Wembley niet gebruiken

Door de 3-2 oefennederlaag van afgelopen vrijdag tegen Frankrijk in De Arena verloor Blind net als Hiddink in zijn tweede termijn en Van der Leck (1949-1954) vier van zijn eerste zes interlands als bondscoach van het Nederlands elftal. Volgt daarop dinsdagavond ook een verliespartij tegen Engeland, dan is de rampzalige start van de voormalige assistent van Blind en Louis van Gaal compleet. Alleen Van der Leck verloor vijf van zijn eerste zeven interlands.

De doelcijfers waren tijdens de dramatische serie in 1949 en 1950 dusdanig slecht (8-14) dat Oranje het dinsdagavond wel heel bont moet maken wil Blind het op basis van het doelsaldo (nu 9-13) zelfs slechter doen dan Van der Leck. De spelersloopbaan van de bondscoach bewijst dat een nederlaag met drie goals verschil op Wembley in de historie van het Nederlands elftal geen unicum zou zijn. Met Blind als aanvoerder verloor Oranje op het EK in 1996 immers met 4-1 van Engeland.

Alan Shearer opent de score vanaf de stip tijdens het met 4-1 verloren EK-duel. Danny Blind veroorzaakte de strafschop met een overtreding op Steve McManaman.
Alan Shearer opent de score vanaf de stip tijdens het met 4-1 verloren EK-duel. Danny Blind veroorzaakte de strafschop met een overtreding op Steve McManaman.

Het is nog altijd de grootste nederlaag van Nederland op een Europese eindronde. Blind stond als leider van de Oranje-defensie machteloos toen het gastland in het eerste uur over de ploeg van Hiddink heen walste. Alan Shearer en Teddy Sheringham scoorden allebei twee keer tegen een stuurloos en verdeeld Nederlands elftal, dat zich dankzij een treffer van invaller Patrick Kluivert met de hakken over de sloot nog wel plaatste voor de kwartfinale.

Drie jaar eerder keek Oranje met Blind in de ploeg ook al vroeg tegen een achterstand aan. Een vrije trap van John Barnes en een rake rebound van David Platt zorgden ervoor dat Dick Advocaat en zijn mannen de achtervolging moesten inzetten op Wembley. Na een fluwelen stift van Dennis Bergkamp redde Peter van Vossen vier minuten voor tijd toch nog een punt in het kwalificatieduel voor het WK 1994 door als invaller koelbloedig te blijven vanaf elf meter: 2-2.

Met een dergelijk resultaat zou Blind de blamage van slechtste bondscoach ooit na zeven duels in ieder geval bespaard blijven, maar trots op zijn start als keuzeheer hoeft de oud-Ajacied niet te zijn. Met zeven punten uit zeven interlands zou de 42-voudig international een vergelijkbare serie neerzetten als Hiddink. De huidige manager van Chelsea begon zijn tweede termijn met vier nederlagen, twee zeges en één gelijkspel, waardoor een ticket voor het EK 2016 al deels was verloren.

Slechtste bondscoaches Nederlands elftal na zeven duels
Bondscoach Termijn W G V P
Jaap van der Leck 1949-1954 2 0 5 6
Guus Hiddink 2014-2015 2 1 4 7
Frank Rijkaard 1998-2000 1 5 1 8
Guus Hidddink 1995-1998 3 0 4 9
Rinus Michels 1986-1988 2 3 2 9
Denis Neville 1964-1965 2 3 2 9
Bill Townley 1924 2 3 2 9
Cees van Hasselt 1905-1908 3 0 4 9

W = winst, G = gelijkspel, V = verlies, P = punten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.