Bliksemstart tegen RKC helpt FC Twente richting topvier

FC Twente heeft zondag de vierde zege in de laatste vijf Eredivisie-wedstrijden geboekt. De ploeg van trainer Ron Jans was te sterk voor RKC Waalwijk, dat in de tweede helft fout op fout stapelde, maar ook een doelpunt dubieus afgekeurd zag worden.

FC Twente
FC Twente
2 - 1
RKC Waalwijk

De televisiekijker werd zaterdag niet bepaald vermaakt met slechts één treffer in drie wedstrijden, gemaakt door Fortuna Sittard. Twente en RKC gooiden het over een andere boeg, want binnen tien minuten lag de bal er al drie keer in. Dat begon bij Twente, dat een week eerder tegen Go Ahead Eagles pas laat tot scoren kwam, maar tegen RKC al na anderhalve minuut de score opende via Ricky van Wolfswinkel. Virgil Misidjan, in de basis gekomen voor Dimitris Limnios, stuitte op doelman Etienne Vaessen, waarna de spits van Twente de bal alsnog binnentikte.

Twente denderde daarna door en kwam in de vijfde minuut al op 2-0 dankzij Michel Vlap. De aanval van de thuisploeg begon bij Michal Sadílek, die aanvaller Daan Rots wegstak met een goede pass. Rots vond vervolgens Vlap, die de inkomende Ahmed Touba uitkapte en raak schoot. Zo ging het Twente wel heel makkelijk af, maar het antwoord van RKC volgde spoedig. Jens Odgaard, vorige week tegen NEC ook al trefzeker, waagde van grote afstand een poging. Het schot van de spits vloog op prachtige wijze in de kruising en hielp de Waalwijkers terug in de wedstrijd.

Het spektakel zette daarna niet door. In plaats van nog meer goals, werd de eerste helft vooral een schaakspel op het middenveld. Twente kwam er het vaakst uit. Zo kreeg Vlap een goede kans op 3-1 na een pass van Misidjan, maar zijn schot werd geblokt. Misidjan schoot de bal even later zelf naast en bediende richting de rust ook nog Ramiz Zerrouki, wiens schot niet hard genoeg was om keeper Vaessen echt te testen.

Vaessen, die eerder deze week nog zijn contract verlengde tot medio 2024, speelde in de beginfase van de tweede helft een hoofdrol. Eerst op een negatieve manier, toen de doelman ver uit zijn doel kwam bij een dieptepass van Twente en de bal niet wegwerkte, maar in de voeten van Van Wolfswinkel kopte. Door goed ingrijpen van invaller Shawn Adewoye kreeg zowel Van Wolfswinkel als Misidjan de bal er niet in. Kort daarna lag Vaessen in de weg toen hij oog in oog kwam te staan met Misidjan.

Door geschutter van RKC kreeg Twente daarna nog meer kansen, maar de Waalwijkers ontsnapten keer op keer. Zo gunde Ayman Azhil de bal aan Van Wolfswinkel, wiens schot via een RKC-been naast het doel zeilde. Later grabbelde Vaessen bij een hoekschop van Twente, maar werd een poging van Vlap van de lijn gehaald.

RKC kwam er een aantal keer uit en hoopte een kwartier voor tijd nog op de 2-2 toen Twente-keeper Lars Unnerstall de bal losliet en Finn Stokkers binnentikte, maar scheidsrechter Pol van Boekel floot voor een overtreding van Stokkers op de doelman. Op de beelden was echter te zien dat Unnerstall de bal al losliet voordat er contact was met de spits van RKC, maar de VAR ging mee in het oordeel van Van Boekel. De scheidsrechter deelde in de slotfase ook nog een rode kaart uit aan een RKC-speler. Invaller Adewoye kon inrukken nadat hij veel te hard was ingekomen op de ingevallen Limnios, die een counter hoopte in te leiden voor Twente. Daarna werd er niet meer gescoord in Enschede.

Door de zege op RKC kwam Twente in de topvier van de Eredivisie terecht. Vitesse kan daar later op de zondag nog overheen als het weet te winnen van Heracles Almelo, maar Twente staat na het weekend sowieso bij de bovenste vijf met 28 punten. RKC bleef steken op vijftien punten. Het gat met nummer zestien Fortuna Sittard bedraagt drie punten.