Bliksemstart neemt zorgen AZ tegen Cambuur al snel weg

AZ heeft woensdagavond een vrij eenvoudige overwinning geboekt op SC Cambuur: 3-1. Een ware bliksemstart zorgde ervoor dat de Alkmaarse zorgen, ontstaan door de ontwikkelingen in de afgelopen week, al snel werden weggenomen.

Nog geen twee minuten had AZ nodig om op voorsprong te komen. Dabney Dos Santos was Cambuur-nieuwkomer Tom Hiariej te snel af en stelde Vincent Janssen in staat om te scoren. Achttien minuten later stond het door treffers van Joris van Overeem en wederom Janssen zelfs al 3-0 voor de Alkmaarders.

AZ baalde behoorlijk van het vertrek van Mounir El Hamdaoui naar Qatar en moest ook de zieke steunpilaar Markus Henriksen missen tegen Cambuur. Het was niet af te zien aan het spel van de ploeg van John van den Brom. Na de snelle treffer van Janssen verdubbelde Van Overeem de score in de dertiende minuut met een fraai stiftje. Niet veel later was Dos Santos Hiariej wederom de baas en hoefde Janssen de perfecte voorzet van de linksbuiten alleen nog maar binnen te tikken om zijn twaalfde van het seizoen te maken.

Vincent Janssen bedankt Dabney Dos Santos na zijn doelpunt voor de assist van de linksbuiten.

Publiekswissel
Het was een klein wonder dat 3-0 ook de ruststand bleek, want Janssen en Van Overeem misten enkele opgelegde kansen. Martijn Barto's schot op de paal was het enige wapenfeit van het onmachtige Cambuur. In de tweede helft leek AZ het allemaal wel te geloven. Janssen kreeg in de 67ste minuut zelfs al een publiekswissel van Van den Brom, die Robert Mühren in de ploeg bracht.

Barto, de vervanger van de vertrokken Bartholomew Ogbeche bij Cambuur, zorgde voor het hoogtepunt van het tweede bedrijf. De spits controleerde na 72 minuten een hoge bal op de borst en schoot de bal uit een lastige positie vanaf twintig meter in één keer over de zwevende Sergio Rochet in de verre hoek. Daarmee werd de eer van de club uit Leeuwarden enigszins gered, maar punten leverde het niet op. AZ stijgt door de zege naar de negende plaats, Cambuur blijft voorlaatste.