Blessure Cerny smet op simpele bekerzege Ajax in derby

Reacties

Ajax heeft zich woensdagavond zonder alle reserves aan te hoeven spreken geschaard onder de laatste zestien van het KNVB-bekertoernooi. In de derby van Amsterdam liet de Eredivisionist zich niet verschalken door Tweededivisionist ASV De Dijk: 1-4. Een ogenschijnlijk zware blessure van Václav Cerny vormde een smet op de overwinning.

Blessure Cerny smet op simpele bekerzege Ajax in derby

Marcel Keizer voerde ten opzichte van de Klassieker van zondag (1-4 winst Ajax) liefst negen mutaties door; alleen Nick Viergever en Matthijs de Ligt behielden hun plaats. In het doel maakte Kostas Lamprou zijn officiële Ajax-debuut en verder waren er in het stadion van FC Volendam (het onderkomen van De Dijk werd ongeschikt bevonden voor dit duel) basisplaatsen voor onder anderen Justin Kluivert, Carel Eiting, Luis Manuel Orejuela en Václav Cerny.

Het was evenwel Frenkie de Jong die in de eerste helft een van de hoofdrollen opeiste. De middenvelder opende in de zestiende minuut de score door oog in oog met ex-Ajacied Jeroen Verhoeven koel te blijven. Het was Kasper Dolberg die De Jong aanspeelde, waarna de middenvelder opstoomde richting het doel van Verhoeven. Nog voor het half uur verdubbelde Ajax de marge. Deze keer stelde Frenkie de Jong met een fraaie kaats Siem de Jong in staat om af te ronden.

In de beginfase was het niet zo dat de nummer twee van de Eredivisie de stadgenoot omverblies. De Dijk kreeg zelfs een aardige mogelijkheid via Chakib Tayeb, die maar net voorlangs schoot. Al snel was het alleen Ajax dat de klok sloeg. Met snelle combinaties en veel positiewisselingen werd De Dijk naar achteren gedrukt. Na de goals van Frenkie de Jong en Siem de Jong bepaalde laatstgenoemde de ruststand in Volendam zelfs op 0-3 door goed te anticiperen op een voorzet van Eiting.

Ajax heeft nu zijn laatste vier officiële duels gewonnen en scoorde daarin telkens vier keer.
Ajax heeft nu zijn laatste vier officiële duels gewonnen en scoorde daarin telkens vier keer.

De kans op een Dijkse stunt was met andere woorden al na één helft verkeken. Toch schonk de 'thuisploeg' zijn fans nog wel een moment om over na te praten: Nabil El Gourari kopte in de 52ste minuut fraai raak. Daarmee zorgde hij voor de 1-4, want Cerny had vlak na rust de vierde Ajax-goal aan laten tekenen door de bal hard in de touwen te schieten.

Diezelfde Cerny moest na een uur met een van pijn vertrokken gezicht het strijdtoneel per brancard verlaten. De Tsjechische aanvaller, die werd vervangen door debutant Dennis Johnsen, ging door zijn knie en lijkt lang uit de roulatie te zijn. In de slotfase geloofde Ajax het wel en kwam het niet verder dan een inzet op de paal van Orejuela.

Ajax heeft dit seizoen iets goed te maken in het KNVB-bekertoernooi, waarin het de voorbije drie jaar al voor de winterstop werd uitgeschakeld. Vorig jaar viel in de achtste finale het doek tegen SC Cambuur.

Siem de Jong: 'Moet bewijzen dat ik een kans verdien'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.