Bizarre ontknoping lonkt in Groep G: gele kaarten of loting?

Reacties

België en Engeland strijden donderdagavond vanaf 20.00 uur in een rechtstreeks gevecht om de groepswinst. Of zullen beide landen liever als tweede eindigen in Groep G? Als dat het geval is, kan het weleens de meest bizarre ontknoping ooit worden van een WK-groepsfase.

Bizarre ontknoping lonkt in Groep G: gele kaarten of loting?

Als het eerste fluitsignaal klinkt in Kaliningrad zijn alle zestien landen in de achtste finale bekend, maar België en Engeland maken onderling uit aan welke kant van het knock-outschema zij terechtkomen. De groepswinnaar treft eerst Japan, de nummer twee van Groep H en als de achtste finale gewonnen wordt, in de kwartfinale de winnaar van het duel tussen Brazilië en Mexico. Daarna wacht eventueel een confrontatie met Argentinië, Frankrijk, Portugal of Uruguay. Aan de andere kant van het schema komt de nummer twee van Groep G eerst uit tegen Colombia. Vervolgens in de kwartfinale wacht de winnaar van Zweden - Zwitserland en daarna mogelijk Denemarken, Kroatië, Rusland of Spanje.

De tweede plek in Groep G lijkt dus gunstiger en bondscoach Roberto Martínez van België gaf al aan niet per se groepswinnaar te willen worden. 'We zijn door, dat was de prioriteit. Nu kijken we naar onze spelers, naar blessures en het risico op schorsingen.' Zijn collega Gareth Southgate van Engeland gaat wél voor de eerste plek. 'We willen deze wedstrijd winnen. Dat betekent dat we als eerste eindigen en dan zien we wel tegen wie we moeten spelen. Maar als ik in de laatste vijf minuten een kopstoot uitdeel aan Roberto Martínez, dan weten jullie dat ik heb gekozen voor een andere benadering, haha.'

Southgate verwijst daarmee naar de mogelijk bizarre ontknoping in Groep G, die hieronder wordt uitgelegd.

Stand Groep G

België en Engeland staan na twee duels op hetzelfde aantal punten, hebben hetzelfde doelsaldo én komen tegen elkaar uit in de laatste groepswedstrijd. Eindigt het duel tussen België en Engeland in een gelijkspel, krijg je dus te maken met een gelijk aantal punten, gelijk doelsaldo, gelijk aantal gemaakte doelpunten én een gelijk onderling resultaat.

In dat geval komen we helemaal onderaan het boekje van de regelgeving uit. Als niets meer een verschil maakt tussen twee landen, kijkt de FIFA naar de ontvangen gele en rode kaarten. Alle kaarten die werden uitgedeeld aan spelers van België en Engeland krijgen een waarde. Een gele kaart staat voor -1, een directe rode kaart krijgt -5 als waarde mee. Het land met de minste minpunten mag zich in dit geval 'de winnaar' noemen.

Wat als de wedstrijd in een gelijkspel eindigt en beide landen krijgen evenveel gele en/of rode kaarten?

Engeland kreeg in de twee wedstrijden hiervoor via Kyle Walker en Ruben Loftus-Cheek twee gele kaarten. De spelers van België gingen tegen Panama drie keer over de schreef: Jan Vertonghen, Thomas Meunier en Kevin De Bruyne kregen geel. In totaal heeft België dus drie strafpunten, tegenover de twee van Engeland. In bovenstaand scenario gaat Engeland dus als groepswinnaar naar de knock-outfase.

Wat als de wedstrijd in een gelijkspel eindigt en Engeland krijgt één gele kaart meer dan België?

De strafpunten staan in dat geval gelijk en op dat moment grijpt de FIFA naar zijn laatste redmiddel: de loting. Pure willekeur maakt in dat geval uit wie als groepshoofd het WK vervolgt.

Zo'n loting is overigens geen unicum, zo weten wij in Nederland helaas maar al te goed. Op het WK van 1990 eindigden Oranje en Ierland volledig gelijk in Groep F. Het Nederlands elftal verloor de loting die volgde en werd zodoende derde in de groep achter Engeland en Ierland. Oranje werd daardoor in de achtste finale gekoppeld aan West-Duitsland - de latere WK-winnaar - en verloor met 2-1. Ierland speelde in de achtste finale tegen het zwakker geachte Roemenië en won na penalty's, een ronde later werden de Ieren uitgeschakeld door gastland Italië. 

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.