Bizarre ontknoping dreigt voor Oranje Leeuwinnen

Reacties

De Nederlandse vrouwen bezetten nog altijd de eerste plaats in de Nations League-groep, maar groepswinst en plaatsing voor de Final Four is allerminst zeker. Alle ogen zullen dinsdag gericht zijn op Nederland - België en zeker ook op Schotland - Engeland.

Bizarre ontknoping dreigt voor Oranje Leeuwinnen
© Pro Shots

Di 5 dec. 2023

Wat is het geval? Nederland en Engeland hebben allebei negen punten, België staat op acht punten. Schotland is uitgeschakeld en gedegradeerd in de Nations League. Het onderlinge resultaat tussen de koploper Nederland en Engeland is na de 3-2 zege van de Engelsen gelijk, Oranje won de thuiswedstrijd met 2-1. De uitdoelpuntenregel bestaat niet meer. Bij een gelijke stand geeft het doelsaldo de doorslag - Nederland staat op +4, Engeland op +1.

Nederland treft in Tilburg het ook nog kansrijke België, Engeland gaat op bezoek bij Schotland. Nederland moet eerst zelf van België winnen om op gelijke hoogte te blijven met Engeland (als de Engelsen van Schotland winnen). Saillant detail is dat Engeland en Schotland samen als Groot-Brittannië naar de Spelen gaan. En dus is de verwachting dat de Engelsen aan het doelsaldo mogen werken. Een bizarre ontknoping dreigt.

Bondscoach Andries Jonker waarschuwde al voor de start van de Nations League voor dit scenario. ‘Het is heel gek’, zei hij toen. Toch denkt de bondscoach dat Oranje het nog in eigen handen heeft. ‘Het is een rare situatie, maar ik denk dat de rivaliteit tussen Schotland en Engeland zo groot is dat Schotland er alles aan gaat doen. Wij moeten winnen van België om de doelstelling te halen. De groep winnen en voor een Olympisch ticket spelen is en blijft het doel.’

Ook Sarina Wiegman, bondscoach van de Engelsen, ziet geen Schotse cadeautjes voor zich. 'Schotland gaat echt niks weggeven. Er is zo veel rivaliteit tussen de landen', sprak Wiegman na de wedstrijd. 

UEFA Women's Nations League

Stand League A Groep 1 UEFA Women's Nations League 2023/2024

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
6
4
0
2
14-6
+8
12
2
Engeland
6
4
0
2
15-8
+7
12
3
België
6
2
2
2
7-10
-3
8
4
Schotland
6
0
2
4
3-15
-12
2
* Actueel tot en met 24 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.